maanantai 6. helmikuuta 2012

Taas aloitettiin

Valtio-oikeuden mukaisesti eduskunta kokoontuu valtiopäiville aina helmikuun ensimmäisenä päivänä kello 12. Tänä vuonna presidenttivaalien takian tulimme koolle vasta tänään 6. päivänä. Avajaiset on pidettävä kolmen päivän aikana, nyt siis jo heti huomenna.

Edelleen säädetään tarkasti: Valtiopäivien ensimmäisessä täysistunnossa toimitetaan iältään vanhimman eduskunnan jäsenen johtaessa puhetta puhemiehen ja varapuhemiesten vaalit. Kauko Tuupainen meidän perussuomalaisten ryhmästä suoritikin tämän tehtävän arvokkaasti ja jo toista kertaa viime kevään eka kerran jälkeen.

Mediassa ehkä turhankin hanakasti tartutaan puhemiesten vaalien hajaääniin, nytkin meidät kaikki puhemiehet valittiin vähintään 3/4 äänin, joka mielestäni antaa erinomaisen hyvät toimintaedellytykset jatkossakin. Puhemieheksi edelleen valittu Eero Heinäluoma sai 156 ääntä, hajaääniä 25 ja poissa 19. I varapuhemiehelle Pekka Raville annettiin ääniä 174, hajaääniä vain 4, poissa 22. Ja minä 2. varapuhemiehenä sain 148 ääntä, hajaääniä 20, mutta poissa oli jo 32. Tämä on yleinen trendi, mitä kauemmin istunto kestää, sitä useampi on poissa, näin siis näissäkin äänestyksissä.

Puhemiesneuvostossa pohdittiinkin vaihtoehtoja valintojen jälkeisten juhlallisten vakuutusten asemaan melko vajaalukuisen kansanedustajien joukon edessä, sillä kansanedustajien poissaolo ei nosta juhlan tuntua kuten on huomenna valtiopäivien avajaisissa, jossa presidentti puhuu ja puhemies vastaa ja täysistuntosali on täynnä tummiin juhlapukuihin pukeutuneita edustajia.

Joka tapauksessa jälleen kukin puhemies annoimme juhlallisen vakuutuksemme: Minä (oma nimi) vakuutan, että minä puhemiehenä voimieni mukaan puolustan Suomen kansan ja eduskunnan oikeutta valtiosäännön mukaan och samma på svenska: Jag (eget namn) försäkrar att jag som talman efter all min förmåga skall försvara finska folkets och riksdagens rättigheter enligt konstitutionen.

Edessä onkin työteliäs ja erittäin vaikea kevätkausi taloussäästöjen ja EU-lainojen valtiontakausten johdosta. Lakkautuksia ja supistuksia tulee heti näin pressanvaalien jälkeen, heti tälläkin viikolla kuullaan varuskuntien lopetuksista ja uudesta kuntarakenteesta.

Ei kommentteja: