perjantai 23. maaliskuuta 2012

Kansaa kuritettiin kehysriihessä

Hallituksen kehysriihessä muistettiin kovalla kädellä nimenomaan heikompiosaisia kansalaisia: arvonlisäveron korotus, kuntien peruspalveluihin osoitettujen varojen leikkauket, indeksikorotuksista luopumiset. Ja kuten hyvin ymmärrämme, juuri kuntavero ja arvonlisävero ovat tasaveroja ja rankaisevat pienituloisimpia suhteessa enemmän kuin suurituloisimpia. Ja näin tapahtuu, vaikka hallituksessa ovat molemmat vasemmistopuolueet, jotka väittävät ajavansa tuloerojen pienentämistä.

Arvonlisäveron korotus yhdellä prosenttiyksiköllä lisää verotuloja 700 miljoonalla eurolla. Perussuomalaisten mielestä sen ulkopuolelle olisi ollut jätettävä ainkin ruoka ja lääkeet, nämä jokaiselle välttämättömät tarvikkeet. Indeksikorotusten jäädyttäminen merkitsee palkkaverotuksen kiristymistä, koska palkkojen noustessa ei veroasteikkoja samalla muuteta. Samoin esim. lapsilisät ja muut sosiaalietuudet jäävät korottumatta.

Kovaa on myös kuntien kyyti. Valtionosuuksia vähennetään ainakin yhden tuloveroprosenttiyksikön tuoton mukaisesti. Kun huomioidaan jo aiemmin kunnilta nipistetty 631 miljoonaa, jää koko nelivuotiskaudella kunnilta saamatta valtionapuja 3,4 miljardia. Tällä kylmällä kyydillä ollaan ilmeisesti ajamassa kuntia pakkoliitoksiin, jollaisia ratkaisuja perussuomalalaiset ehdottomasti vastustavat.

Yksittäisinä myönteisinä asioina on mainittava valtatie 8:n saama 100 miljoonaa ja Rauman syväväylän syventämiseen osoitettu 20 miljoonaa. Päätökset olivat mitä tarpeellisimpia ja kyllä nämä hankkeet ovat rahojaan jo odottaneetkin!

Ei kommentteja: