perjantai 23. maaliskuuta 2012

Voimamiehet liikkeellä

Tämän viikonvaihteen ovat voimamiehet ja -naiset liikkeellä Kankaanpäässä, mutta on voimanpesiä täällä nähty ennekin, ja on heitä ollut, ja on omasta takaakin. Nyt kolmen päivän aikana täällä järjestetään jo toistamiseen Raw-voimannoston SM-kilpailut. Perjantaina nostavat ikämiehet, lauantaina yleinen sarja sekä naiset ja sunnuntaina ovat vuorossa nuoret. Sain olla pitämässä Jari Liljan esittämän Maamme-Laulun jälkeen tervehdystoivotuksen, jossa koskettelin tässä blogissa esiin tulevia asoita.

Kisojen järjestäjänä yhdessä Tampereen Voimannostajien kanssa on vuonna 1984 perustettu Kankaanpään Voimailijat. Tämänkertaiset arvokisat ovat Kankaanpäässä jo viidennet. Yhtä monta seuran jäsentä on yltänyt yleisessä sarjassa suomenmestareiksi huippuna Janne Kanervan kaksi olympiaedustusta vv. 1992 Barcelonassa ja 1996 Atlantassa. Kirkkain tähti tällä hetkellä on v.2009 EM-kisoissa neljänneksi sijoittunut Marjaana Nylund.

Mutta kuten alussa sanon, on meillä Kankaanpäässä ollut jo aiemminkin melkoisia voimamiehiä. Juuri 20.3. 70-vuotta täyttänyt Kalevi Lahdenranta edusti maatamme myös kaksissa olympialaisissa raskaan sarjan painonnostajana ja hän voitti sekä maailmanmestaruuden että euroopanmestaruuden ja paransi neljästi 110 kg sarjan tempauksen maailmanennätystä. Urheilu-uransa hän aloitti poikasarjoissa Kankaanpään Urheilijoissa saavuttamalla kuulantyönnössä SM-mitalin.

Toinen kankaanpääläinen voimamies Taisto Kangasniemi oli niin´ikään raskaan sarjan edustaja painissa ja kävi neljät olympiakisat ollen 1948 Lontoossa neljäs, 1952 Helsingissä kuudes, 1956 Melbournissa mitalimies kolmantena ja vielä 1964 mukana Tokiossa. Kaksissa MM-kisoissa hän oli myös mukana tullen neljänneksi ja kuudenneksi. Kolmaskin voimalajin edustaja on Kankaanpäästä edustanut olympialaisissa 1980 Veli Koota nyrkkeilyssä.

Ja kun Satakunnassa ollaan, niin ennen kaikkea pitää mainita ainoa painonnoston olympiavoittajamme kaikkien tuntema Kulta-Kalle Kaarlo Kangasniemi Porista, joka sain ainoana suomaisena kultamitalin Mexicossa 1968 ja oli mukana myös 1964 Tokion ja 1972 M¨unchenin olympialaisissa.

Kaiken kaikkiaan on tärkeä liikkua kaikenikäisenä, vierivä kivi ei sammaloidu, siksi tarvitaan liikuntakasvatusta lasten ja nuorten ohjaamiseksi liikkumaan ja sitten aikuisväestön myös ikääntyneet huomioiden kunto-, terveys- ja virkistysliikuntaa ja kaiken kruunaajana tietysti myös huippu-urheilua. Näin saadaan liikunta tukemaan lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä, edistetään väestön terveyttä ja hyvinvointia sekä tarjotaan tällä tavalla monipuolisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Hyvinvointia liikunnasta - liikuntaa kaikilla.

Ei kommentteja: