torstai 15. maaliskuuta 2012

PerusSuomalaistenko pelossa

Viime päivinä on tapahtunut paljon ilmapiiriä puhdistavaa, josta on kärsitty ja puhuttu vuosikausia ilman muutosta.

Finnairin johdon ihmeelliset miljoonaluokan palkitsemiset samanaikaisesti kun yhtiö on kärsinyt velkakierteestä ja henkilökunnalta on vaadittu vyönkiristystä ja palkanalennuksia ovat herättäneet ihmetystä ja paheksuntaa. Tänään lopulta valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala ryhtyi toimiin, kun tuli ilmi aiemmin salattu toimitusjohtajan nimityksensä yhteydessä saama 180 000 euroa, ja erotti kuusi kahdeksasta Finnairin hallituksen jäsenestä. Yksi oli eronnut jo aiemmin. Puheenjohtaja Harri Sailaksen asema ratkeaa poliisitutkimusten jälkeen kuten toimitusjohtaja Mika Vehviläisenkin, joiden suorittamaa asuntokauppaa ja väitettyä lahjusasiaa siis tutkitaan poliisien toimesta.

Sama kehitys on käynnissä AKT:n Timo Rädyn pudotusajossa, tänään hallitus kutsui valtuuston koolle päättämään kesken poliisitutkinnon kohteena olleen Rädyn erotettua tiedotuspäällikönsä Hilkka Ahteen kesken kaiken ja ilman irtisanomisaikaa.

Valtionyhtiöiden hallintusneuvostojen politiikkajäsenten palkoista ja palkkioista on myös kauan puhuttu. Nyt on niistäkin päästy kohtukäytäntöön, kun kuukausipalkat poistettiin. Vain kokouspalkkiot jäivät jäljelle ja niitäkin maksetaan pelkästään kokouksissa läsnäoleville jäsenille.

Samoin pyritään pääsemään irti valtionyhtiöiden johtajien optioista ja niiden tilalle tulleista bonuksista, joita on langennut tilille riippumatta yhtiön voitoista tai tappioista. Samoin on päästävä eroon hyvävelijärjestelmästä, kun piiri pieni on pyörinyt hallitusten jäseninä ja jakanut etuja toinen toiselleen.

Nykyisin vaaditaan läpinäkyvyyttä ja avoimmuutta. Tällaista onkin odotettu vuosikymmenet, mutta mitään ei ole tapahtunut. Nyt näyttääkin että parantava muutos on tapahtumassa siitäkin huolimatta ettemme me perussuomalaiset ole edes hallituksessa. Mutta ison jytkyn vaikutus näkyy vanhojen puolueiden pelkona. Niidenkin on otettava vakavasti kansalaismielipiteen vaatimukset johtajien etuuksien kohtuullistamisesta ja oikeudenmukaisesta yhteiskuntakehityksestä. Tervehdyttä muutos on sysätty alkuun. Näin on hyvä!

Ei kommentteja: