torstai 1. maaliskuuta 2012

Prsidentti vaihtui

No niin, juhlat on juhlittu, vanha presidentti saatettu kunniallla eläkkeelle ja uusi asetettu virkaan. Puhemiehistö oli mukana tietysti eduskunnassa, mutta myös presidentinlinnassa, jossa sekä uusi että vanha presidenttipari kätteli kutsuvieraat ja pääministeri puhui ja presidentit vastasivat.

Eduskunnan juhlallisuuksista näytettiin suora lähetys televisioonissa. Puhemiehistöllä oli oma roolinsa. Itse Heinäluoma puhui presidenteille. Me varapuhemiehet otimme vastaan ensin presidenttien puolisot puhemiehenaukiolta, sitten kunniakomppanian tarkastaneet presidentit pääovella saattaen heidät hallituksen huoneeseen, josta edelleen saatoimme heidät eduskuntasaliin. Tilaisuuden päätyttyä sitten taas käänteisessä järjestyksessä veimme presidentit pääovelle, josta he siirtyivät kävelemään punaisella matolla kunniakomppaniaa tarkastaessaan.

Juhlat jatkuivat presidentinlinnassa, jossa oli tarkka seisomisjärjestys ja pitkät odotusajat presidenttien kättelyyn. Toisessa tilassa olivat diplomaattikunnan edustajat, me suomalaiset kutsuvieraat seisoimme pääsalissa. Ekana eduskunnan puhemiehet ja eduskunnan korkein virkakunta, seuraavaksi järjestyksessä hallitus, oikeuskanslerinvirasto, korkein oikeus, korkein hallinto-oikeus, ritarikunnat, kirkko, hovioikeus, Ahvenenmaa ja saamelaiskäräjät, Suomen pankki, kansliapäälliköt, valtiosihteerit, alivaltiosihteerit, pääjohtajat, poliisihallinto, kanslerit, Suomen Akatemia, yliopistojen rehtorit, kenraalikunnat. Melkoinen määrä korkeata väkeä, jonka kätteleminenkin vei oman aikansa.

Olipa tämäkin ainutkertainen juhlallinen kokonaisuus, jossa meikämanne vain kerran eläissään voi olla mukana. Onhan tällainen mahdollisuus vain kerran kuudessa vuodessa. Toisaalta on hyväkin, ettei presidenvaihdoksia järjestetä tiheämpään, ehtiihän siinä jo tulla sinuiksi tehtävänsä kanssa ja tutuiksi kansan kanssa.

Vanha sai monet kiitokset ja uusi onnentoivotukset. Näissä merkeissä jatketaan, ei presidentti silti mikään messias ole, niin kuin vähän kuulosti kansan mielipiteitä haasteltaessa tv:ssä. Mutta parhaansa niin entinen kuin nyt uusikin yrittävät. Sauli Niinistöllä tulee kyllä olemaan vaikeuksia uuden juuri tänään voimaan astuneen perustuslain mukaan, joka edelleen on karsinut presidentin valtaoikeuksia, vaikka me perussuomalaiset vallan vähentämistä vastustimmekin kuten Suomen kansan valtaenemmistökin.

Ei kommentteja: