tiistai 13. maaliskuuta 2012

Välikysymyksiä

Opposition järein ase on välikysymys. Nykyisen eduskunnan aikana välikysymyksiä on nyt tehty viisi, perussuomalaiset kaksi ja keskustapuolue kolme. Viime syksynä oli kaksi välikysymystä, joista vastasivat molemmat oppositiopuolueet, perussuomalaiset kysyivät euroalueen talouskriisistä, varautumisesta eurokriisin syventymiseen ja euron hajoamiseen.

Nyt alkuvuodesta välikysymyksiä on jätetty kolme, niistä kaksi on tehnyt keskusta ja perussuomalaiset yhden puolustusvoimauudistuksesta. Keskustan aiheet ovat olleet kuntauudistus ja sen päätyttyä hallituksen luottamukseen heti samana päivänä jätettiin kysymys kotihoidontuesta, jonka lyhentämisestä on kuulunut arvioita.

Kun välikysymyksen tarkoituksena on saada hallitukselle epäluottamuslause ja siis hallituksen kaataminen, olisi välikysymykseen suhtauduttava sille kuuluvalla vakavuudella semminkin kun viimeksi hallitus on joutunut välikysymyksen takia eroamaan 1950-luvulla ja kaiken kaikkiaan vain neljä hallitusta ovat joutuneet eroamaan saatuaan välikysymyksen johdosta epäluottamuslauseen: Sunilan, Kivimäen, Kekkosen IV ja viimeksi von Fieandtin hallitukset.

Keskustan nyt liikkellle lähtenyt välikysymysten suoranainen tehtailu tuntuukin täysin tarpeettomalta ja koko välikysymys-menettelyn arvon heikentämiseltä. Kevein perustein ei todellakaan välikysymystä kannata laatia. Siksi me perussuomalaisetkin mietimme tarkasti, koska ja mistä asiasta välikysymyksen teemme. Muistan hyvin maaseudunpuolueen ajoilta, miten usein olisimme halunneet tehdä välikysymyksen, mutta emmme koskaan siihen yltäneet, koska sen tekeminen edellyttää 20 kansanedustajan allekirjoitusta. Nythän tätä ongelmaa meillä ei enää ole.

Ei kommentteja: