maanantai 16. huhtikuuta 2012

Ristomatin kausi putkessa


[Kirjoita merkinnän otsikko tähän]





RISTOMATTI HAKOLA

FISIN NOTEERAAMIEN KISOJEN ELI KOKO MAAILMAN NUORIN KUNINKUUSMATKAN MESTARI



Kankaanpään Urheilijoiden Ristomatti Hakola teki uroteon ja maamme kunniakkaan hiihtohistorian uusimman aluevaltauksen ottamalla 50 km hiihdon  Suomen mestaruuden ollen vasta 20-vuotias. Samalla hän on kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n noteeraamien arvokilpailujen kautta aikojen nuorin pitkien matkojen voittaja.



Mikä Ristomatti oikein on miehiään?



Ainakin hän on  pesunkestävä pohjoissatakuntalainen. Hänen isänsä on Mikko on syntyisin Karviasta, äiti Anneli Kankaanpään Santaskylästä, josta vuosien saatossa on lähtenyt monia Satakunnan kärkihiihtäjiä sotaveteraani Martti Hietaojasta lähtien.



Ristomatti tietää myös, mitä kolmea asiaa huipulle pääseminen edellyttää: työtä, työtä, työtä. Päivittäiseen ohjelmaan sisältyy kaksi harjoitusta niin kesällä kuin talvellakin.  Tietysti ensisijassa hiihtoa niin luonnonlumella kuin putkessakin, rullahiihtoa, juoksua, uintia, kuntopiiriä, kuntosalin telineiden käyttöä ja tärkeän osan muodostaa myös venyttely. Koko ajan on tarkoitus kehittyä. Kaikki harjoitteet on  suoritettava kunnollisesti ja tarkkailtava niiden vaikutusta ja omaa suorituskykyä. Muistettava myös levon ja oikean ravinnon merkitys.



Hiihto niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla on mennyt kovaksi. Harrastelijalla ei ole mitään mahdollisuuksia huipulle. Homman on oltava kokopäiväistä. Myös taustajoukkojen on oltava huipputasoa. Ja tämäkin puoli on Ristomatille hoidettu mallikkaasti.



Tiimin muodostavat Tuomo-isä joukkueen johtajana, valmentaja Antti Hagvist Tiina Bomanin kanssa j voitelumestarina Kimmo Vilen. Sparraajia ovat myös Pia Lahti ja Tero Vehkamäki. Tuomo kantaa vastuuta TALOUDESTA, leiripaikoista ja kisamatkoista, joita niitäkin talvisaikaan on lähes joka viikonloppu. Yhteys Antin kanssa on päivittäistä. Kimmo testaa ja voitelee Fischerit, joita myös tarvitaan monet parit. Vähän jokainen toimii juottomiehenä, vaikka se puoli ei ihan mennytkään nappiin 50-mestaruushiihdossa. Oppia ikä kaikki! Tietysti kotijoukkojen huollollakin ja niin ollen Annelilla on suuri merkityksensä.



Ristomatti on aloittanut Kari ja Johanna Kurunmäen hiihtokoulussa. Siellä hän oppi hiihtämään, ainoastaan vasemman puolen kuokka luisteluhiihdossa on vielä  puutteellista. Niinpä kaikki tähänastiset SM-mitalit ovat tulleet perinteisellä tyylillä, vaikka kyllä luistelukin sujuu. Nuorten sarjoista onhiihdosta kaksi SM-mitalia, yksi suunnistuksesta ja myös ampumahiihdosta, joka on jäämässä  sivuun, koska pelkästään suksillakin kulkee näin hienosti.



Talven hiihdot sujuivat siis mallikkaasti, vaikka kyseessä olikin ensimmäinen vuosi miesten sarjassa. SM-kisoissa sijoitukset olivat kymmenes, yhdeksäs, seitsemäs ja ensimmäinen. Suomen Cupissa sijoitus vielä ennen viimeistä kisaa oli peräti toinen, lopullinen sija sekin mainio: neljäs.



Viidenkympin mestaruushiihtopäivä sunnuntai ei etukäteen ollut mitenkään erikoinen. Imatralla hiihdettiin 7 km latua, joka koko ajan pysyi samanlaisena vettymättä. Toimenpiteet ennen lähtöäkin olivat tavanomaiset: kylmä suihku, onnen kalsarit, sprinttihiihto oli perjantaina, lauantai lepoa. Eikä koko matka ollut pelkkää peesailua, kuten joissain lehdissä kerrottiin, vaan kyllä Ristomattikin veti, vaikka myös peesaamalla  taktisesti viisaasti osoitti myös kypsyytensä tällä ensimmäisellä viiskymppisellään. Talven pisin kisa tätä ennen oli vain 15 km. Tosin v. 2010 hän oli voittamassa 52 km Keski-Suomen hiihdon.



Ristomatti on saanut olla vuoden sopimussotilaana Niinisalossa, jossa on ollut erinomaiset harjoitteluolosuhteet. Toiveissa on päästä viisivuotiseksi ammattialiupseeriksi, koska intoa riittää kokeilla omia rajoja. Harjoittelu maistuu ja treeni on silloin aina mukavaa, kun kunto on kova. Ja myös Hiihtoliiton leiritysrinki aukeni seitsemäntenä miehenä neljän A-maajoukkueen Matti Heikkisen, Sami Jauhojärven, Lari Lehtosen ja Ville Nousiaisen  sekä kahden A-maajoukkueen haastajan Ari Luusuan ja Iivo Niskasen jälkeen ensimmäisenä B-maajoukkueen eli U23-maajoukkueen miehenä. Oikeudenmaukaisempi asema olisi kyllä kuulunut Ristomatille eli A-maajoukkueen haastajiin pääseminen, olihan hän talven ainoa hiihtäjä, joka jokaisessa SM-kisassa oli kymmenen parhaan joukossa.





Suomella on muuten nyt sekä nuorin että vanhin FIS:n yli 30 km arvokisavoittaja. Ristomatti siis nuorin, kuukautta nuorempi kuin sveitsiläinen mestarihiihtäjä Colonia. Vanhin 42-vuotias on Harri Kirvesniemi.