tiistai 17. huhtikuuta 2012

Miten se on mahdollista

Kaikki yhtälöt eivät aina ole ratkaistavissa tai ainakaan ne eivät avaudu kaikille. Yksi tällainen Kataisen hallituksen lupaus on tehty yhteiskuntatakuusta nuorille. Jokaiselle alle 25-vuotiaalle luvataan tarjota työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Sama lupaus koskee myös alle 30-vuotiaita ammattiin valmistuneita.

Työministeri Lauri Ihalainen on monesti ihmetellyt 110.000 kaikkienkoulutuspaikkojen, kortistojen ja tukitoimien ulkopuolelle joutuneen nuoret asemaa. Tältä pohjalta on täysin ymmärrettävää tämä hallituksen markkinoima yhteiskuntatakuu, jota varten on varattu vuosittainen 60 miljoonan euron määräraha.

Mutta miten sitä aiotaan toteuttaa, kun samanaikaiseti kuitekin ollaan vähentämässä voimakkaasti tuhansia koulutuspaikkoja niin ammattikoulutuksesta kuin ammattikorkeakoulutuksesta. Vähennyksiä perustellaan ikäluokkien pienenemisellä, mutta yksistään nämä jo syrjäytyneet nuoret käsittävät kolmen vuosiluokan verran nuoria, joten hallituksen tavoitteiden täyttämiseksi todella tarvittaisiin kaikki nykyiset koulutuspaikat eikä pulaa oppilaista olisi.

Niinpä näyttääkin siltä, että nykyisillä uusilla toimenpiteillä ei edes pyritäkkään muuhun, kuin torppaamaan vain uusien kouluttamattomien työttömien virta luomalla koulutustakuu peruskoulun päättäville. Sen sijaan jo ennestään työmarkkinoilta puutteellisen koulutuksen johdosta syrjäytymisen vaarassa olevia ei hallituksen nykytoimin pystytä auttamaan. Näin tämä yhteiskuntatakuun toteutumisen yhtälö ei näytä ratkaistulta.

Ei kommentteja: