lauantai 21. huhtikuuta 2012

Valtuuston juhlakokous 100 vuotta täynnä

Meitä merkillisiä kunnallisvaltuutettuja oli melkoinen joukko, kun Kuntaliiton  varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen jakoi liiton myöntämät kunnia- ja ansiomerkit arvokkaassa Kankaanpään valtuuston perustamisen satavuotis- ja kaupungiksitulon  40-vuotisjuhlassa. Itsellänikin on kunnallisia luottamustoimia yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1968 lähtien. Tähänastinen ura oikeutti kultaiseen ansiomerkkiin.

Aikanaan edustajakolleekananikin ollut Timo Kietäväinen kertoi juhlapuheessaan viisaita sanoja kuntien historiasta, nykytilanteesta ja tulevista haasteista, jotka ovat edessä parast´aikaa tehtävän kuntauudistuksen ja koko kunnallislain uudistamisen ansiosta. Toimivan kokonaisuuden syntymiseksi tulee kuntien elinvoimaisuuden säilymiseksi huolehtia sotelakien ja rahoituslakien oikeudenmukaisesta sisällöstä. Uudistuksiin olisi lähdettävä laajapohjaisen parlamentaarisen toimikunnan pohjalta. Tavoitteena on tietysti vahvan peruskunnan muodostaminen, mutta siihen voidaan päästä paitsi kuntaliitoksilla myös etsimällä uusia vaihtoehtoja, kehittelemällä nykyistä paras-hanketta ja pohtimalla myös vastuu- tai isäntäkuntamallia.

Pentti Luodetlahti oli saanut tehtäväkseen laatia lyhyen yhteenvedon Kankaanpään kehityksestä vuoden 1756 saarnahuonekunnasta itsenäisen seurakunnan saamisesta v. 1841 aina nykyaikaan v. 1967 saadun kauppalanoikeuksien ja v.1972 kaupungiksitulon kautta nykypäivään. Kavalkaadista kävi selvästi ilmi Kankaanpään kehitys yritteliäänä alueensa keskuksena, jonka eteenpäinmenemiseen löivät voimakkaasti leimansa 1930-luvulla saadut rautatie v.1938 ja varuskunta v.1932.

Uhanalainen Satakunnan Sotilassoittokunta viritteli ilmoille komeita sointujaan monen otteeseen ja myös Kankaanpään Musiikkiopiston oppilaat musisoivat varsinkin buffet-illallisen aikana.

Eduskuntatalolta juhlaan lähtiessämme kansanedustaja Jari Myllykosken kanssa, kysyi varapuhemies Pekka Ravi, että viettääkö Kankaanpää koskaan 110-vuotisjuhliaan. Elämme kyllä epävarmuuden aikaa, mutta tulevienkin juhlien järjestämiseen on luotettava - kaikesta huolimatta.