torstai 19. huhtikuuta 2012

Taidekoulun näyttelyssä

Meitä silminnäkijöitä todistajia oli paikalla koko kaapelitehtaan näyttelytilat täyttänyt yleisömäärä avaamassa Kankaanpään Taidekoulun lopputyönäyttelyä nimeltä Silminnäkijät.

On aika uskalias ja myös taloudellisia resulsseja vaativa ponnistus tuoda maaseudulta taidenäyttely pääkaupunkiin, Suomen taiteen Mekkaan. Monen vuoden tauon jälkeen koulu ja sen neljän vuoden opiskelun jälkeen valmistuneet kaksikymmentä taiteilijaa kuitenkin rohkenivat tämän tehdä. Onhan koulu perustettu 47 vuotta sitten nimenomaan maaseudulle, professori Kauko Räikkeen kotiseudulle, ikään kuin terveelliseksi vastapainoksi liiaksikin pääkaupunkiseudulle keskittyneelle taide-elämälle.

Avajaiset saivat hohtoa paitsi tietysti kaikkien valmistuneiden persoonallisista töistä myös näyttelyn avaajan kulttuuri- ja urheiluministerin Paavo Arhinmäen rohkaisevista sanoista. Onhan koulun olemassaolo ollut viimeaikaisten ammattikorkeakoulupaikkojen supistusrumpan keskellä enemmän kuin uhanalainen. Nyt kuitenkin tämä taistelu on voitettu ja koulun ainutlaatuisuus ja korkea taso koko maatakin ajatellen on tunnustettu.

Koululla ei ole suurta merkitystä vain Kankaanpäälle taidekaupunkina ja koko Satakunnalle, vaan se tunnustetaan myös koko valtakunnan laajuisesti todella korkeatasoisen opetuksensa ja tulostensa ansiosta. Moni koulun oppilaista on noussut maamme eturivin taiteilijoiden joukkoon ja he ovat voittaneet taidekilpailuja ja heidän teoksiaan on monilla julkisilla paikoilla. Mainittakoon yhtenä parhaana esimerkkinä vaikkapa hyvä ystäväni Reijo Paavilainen monien julkisten mitalien suunnittelijana ja presidentin virka-asunnon Mäntyniemen eteisaulan seinän peitävän reliefin tekijänä.

Syystä koulun ns. rehtori eli virallisesti koulutusvastaaava Matti Velhonoja oli näyttelyssä tyytyväinen jakaessaan muun opettajakunnan kanssa vastavalmistuneille taiteilijoille päästötodistukset. Komean näyttelyesitteen esipuheessa hän syystä lausuu lämpimät kiitokset kaikille, jotka antoivat tukeansa koko lukukauden kestäneen piinan aikana. Käviväthän koulun opiskelijat eduskuntatalon edustallakin osoittamassa mieltään taidekoulun puolesta. Tilaisuudessa puhui opetusministeri Jukka Gustafsson ja minäkin sain käyttää kannustavan puheenvuoron .Nyt siis on saatu opiskelurauha ja taidekoulun yhteiskunnallinen asema on punnittu jälleen kerran valtakunnallisten kulttuurialan koulutuspaikkojen leikkausten yhteydessä.

Ei kommentteja: