tiistai 8. toukokuuta 2012

Arvovaltaisia vieraita

Eduskunnan Venäjä-ystävyysryhmällä oli arvovaltaisia vieraita, seuraavat Suomen-Venäjän kauppakillan edustajat:

Osallistuja
Yritys
Jaana Rekolainen
SVKK
Lauri Veijalainen
Stockmann
Veli Vento
Finntorus
Kai Hahl
Promaco
Kaisa Tiira
Konekesko
Alexander Pessa
RP-Hitsaus Ltd.
Valerian Sand
If
Esa Teräväinen
Jolkipalki
Irene Matinpalo
Basware
Martti Siira
Anne Pajalin
VR
Matti Seppänen
Jarkko Tuominen
Suomen Videoviestintä SVV/ Suomen Messut
Virve Obolgogiani
Mimino Oy
Patricia Råberg
Teemu Nurminen
Kinnarps
Erja Laakso
Vientipartnerit
Katja Koikkalainen
Aleksanteri-instituutti
Marjut Moisala
Verman Oy
Joonas Turkama
CoreFinland Oy

Keskusteltiin monista asiaanliittyvistä aiheista Venäjän kielen taidon tärkeyttä pitäisi korostaa. Huolestuttavaa on esimerkiksi, että yliopistoissa on Espanjan kielen opiskelijoita enemmän kuin Venäjän kielen. Ja kuitenkin Venäjän osaaminen on ensi arvoista kasvavan kauppamme ansiostakin.

Viisumiprosessi on raskas ja erityisesti kesätyöluvan saaminen. Tavallisen työluvankin saaminen vie oman aikansa, mutta siihen osaa varautua, kesätyöharjoittelussa tarvittaisiin nopeampaa päätöksentekoa. Suomalaiset yritykset olisivat kyllä halukkaita palkaamaan kesätyöntekijöitä, mutta nyt se on lähes mahdotonta. Tässä olisi eduskunnan ystävyysryhmälle hyvä aihe viisumi- ja työlupaprosessien yksinkertaistamiseksi.

TÄNÄÄN EDUSKUNNAN RUOKALASSA LOUNASTIMME SENIOR VICE PRESIDENT/ KEY ACCOUT FINLAND EVERSTI EVP MIKKO MYLLYKANKAAN kanssa. Hän kertoi suomalaisesta puolustusaseteolllisuudesta, joka työllistää 7000 metallimiestä. Mikko on Kankaanpään poikia ja edustaa Nammo Lapua Oy:ta. Joka alalla on omat murheensa, niin patruuna ja ammusteollisuudellammekin. Harkittavana on jopa ammusviennin aloittaminen idän suuntaan viitaten edellä olevaan Venäjän kaupan rannattomiin näkymiin.