lauantai 19. toukokuuta 2012

Kotkan poikii

Kotkan poikii ilman siipii, 96 vuotias sotiemme veteraani saatettiin viimeisen iltahuudon kutsumaan lepoon. Maailman myrskyt keinuttaa/ Taakse jäivät, nuoruuspäivät/ Takaisin ei niitä saa/ Laulut tuulen, nuo vain kuulen/ Enkä tiedä kauniimpaa. Tämä Juha Watt Vainion biisi laulettiin Kotkassa seitsemän veljeksen sarjaan syntyneen veteraanin muistotilaisuudessa, kyllä muistettiin laulaa myös tasan sata vuotta sitten uponneen Titanicin hymni Suo kohti Herrani,  samoin kiitosvirsiä.

Kotkan pojasta, tästä 96-vuotiaasta veteraaniveljestä voi sanoa Aleksis Kiven sanoin: Tähtiä kuin Otavassa  poikia on Nikulassa. Kauko Nikula sai tehdä pitkän päivätyön jalkinepitäjä Kankaanpään  kenkäkauppiaana. Muistan Nikulan kenkäkaupan jo poikasena, jolloin silloisessa Säästöpankin talossa oli pääkadun puolella pankkisalista lähtien Nikulan kenkäkauppa, kelloseppä Eero E. Kangasniemen kultasepänliike, meidän kirjakauppa ja osuuskaupan kangaspuoti. Talon toisella sivustalla pankkisalin takana olivat vielä Savian valokuvaamo ja Korsmannin lihakauppa.

Kauko Nikula tunneettin täsmällisenä herrasmiehenä ja kaikki kankaanpääläiset ovat kulkeneet Nikulan kengissä. Olihan meillä siihen aikaan tosin myös Halmeen kenkäkauppakin. Kaukosta ja hänen vaimostaan on meillä kaikilla vain pelkkää hyvää sanottavaa.

Viisi vuotta sitten Kaukon vaimo nukkui pois. Kauko itsekin oli samaan aikaan sairaalassa ja muistan hyvin hänen sanansa, että jollei täältä pääse pian pois, niin sitten viedään jalat edellä. Ja niin hänelle annettiin vielä näin monta vuotta jatkoaikaa. Lähihoitaja Kaarina piti hänestä erinomaista huolta Kaukon Yrittäjätalon yläkerroksen asunnossa. Yritäjätalo rakennettiin kauppiaiden toimesta, ja niin siinä talossa olivat sitten niin Kangasniemen kello- ja kultasepänliike kuin Nikulan kenkäkauppa ja meidän kirjakauppakin.

Kaukon eläkepäivien yksi kohokohta oli eittämättä hänen saaadessaan ottaan vastaan sotilasparaatia aivan ikkunansa edessä Keskuskadulla varuskunnan komentajan kanssa. Kun me sotaveteraanien edustajat käymme 90-vuotiaita onnittelemassa joka vuosi, niin aika monta onnittelukäyntiä saimme Kaukonkin kodissa käydä. Viimeinen syntymäpäivä oli vain vajaata viikkoa ennen hänen  kutsuaan  viimeiseen iltahuutoon.