lauantai 19. toukokuuta 2012

Parlamenttien välistä futista

 Sain olla eduskunnan tarjoaman lounaan isäntänä Tampereella germaanisten maiden parlamenttien jalkapalloturnauksessa ja kiitospuheen pitäjänä hotelli Ilveksessä.

Neljän maan Suomen, Saksan, Itävallan ja Sveitsin parlamenttien joukkueiden välinen turnaus on jokavuotinen. Suomi on saanut olla mukana vuodesta 1977 lähtien voittaen turnauksen 12 kertaa, viimeksi vuonna 2009.

Tänä vuonna Suomen kohtaloksi lankesi kaksi tasapeliä Saksan ja Sveitsin kanssa sekä tappio Itävallalle, josta tulikin koko kisan voittaja puhtaalla pelillä. Kakkoseksi nousi Saksa ohi Suomen voitettuaan Sveitsin. Suomi oli siis kolmas ja Sveitsi neljäs.

Lopultakaan ei tässäkään kansainvälisessä kanssakäymisessä ole niinkään tärkeää voittaminen eikä sijoitukset, vaan kanssakäyminen ja suhteiden solmiminen. Niitä onkin vuosien varrella hoidettu. Hyvänä esimerkkinä on ministeri Jukka Gustafsson, joka palkittiin osallistuttuaan tapahtumaan 25. kertaa peräkkäin Eduskunnan Urheilukerhon paidassa.

Järjestelyistä vastasi kiitettävästi Tampereen kaupunki ja mukanan oli myös Gustafssonin oma seura Tampereen Pallo-Veikot. Turnaus oli myös tavallaan juhlaottelu, sillä nyt pelattiin 40. kerran.

Tervehdyksestäni olen jäävi itse sanomaan muuta, kuin Putte-Possun nimipäiväpuheen mukaisesti, että puhe oli lystikäs ja sille naurettiin - ja aika monta kertaa taputettiinkin.