sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Vapaussotaliiton kesäjuhlatervehdys

Sain todella olla tervehtimässä satalukuista Vapaussodan Perinneyhdistyksen kesäjuhlan kokousväkeä Säkylässä Porin Prikaatin varusmiesajoilta tutuissa tiloissa eli elokuvateatterissa järjestetyssä pääjuhlassa:

Arvoisat Vapaussodan Perinneliiton Kesäpäiville saapuneet juhlavieraat, kunniakansalaisemme sotiemme veteraanit, hyvät naiset ja herrat.



Otin suurella ilolla vastaan tämän minulle  uskotun suuren kunnian saadessani tulla tänne varusmiespalvelupaikkani kuninkaallisen Porin Prikaatin tiloihin ja tuoda maamme korkeimman päättävän elimen ja koko kansaamme edustavan Suomen tasavallan eduskunnan mitä kunnioittavimman ja arvostavimman tervehdyksen Teille kaikille sieltä eduskuntamme työtä johtavalta puhemiehistöltä. Olemme eduskunnassa kaiken muun arkisen aherruksen keskellä valmistautumassa myös itsenäisen maamme satavuotisjuhliin ja sitä varten kunnostamme kaikki rakennuksemme, myös J.S. Sirenin suunnittelema ainutlaatuinen v. 1931 valmistunut päärakennus remontoidaan juhlavuoteen 2017 mennessä.



Täydellä syyllä siis vaalimme tämän itsenäisyytemme synnyttäneen Vapaussotamme perinnettä. Voidaan jopa syystä sanoa Vapaussotamme olleen ainutlaatuisen sotahistoriassa kuten Hannes Ignatiuksen ja Kaarle Soikkelin kirjoittamassa teoksessa  nimeltä Yleiskuvaus Suomen Vapaussodasta vuodelta 1925 kerrotaan. Suora lainaus:

Ensi kerran suoritettiin siinä sodan kestäessä suurenmoinen armeijan järjestely- ja varustustyö siitä huolimatta, että valkoinen Suomi oli raaka-aineisiin ja kuljetusneuvoihin nähden erittäin huonolla puolen ja vastustajiinsa verraten näissä suhteissa alakynnessä sekä että yhteyttä ulkomaiden kanssa täytyi ylläpitää mitä vaikeimpien jääsuhteiden vallitessa.  Sotaa oli kaiken lisäksi käytävä aikana, jolloin maamme kärsi nälkää ja jolloin viljaa ei maailmansodan tähden voitu saada ulkoa. Näitä vaikeita tehtäviä sodan johdonoli ratkaistava.

Suomen vapaussota johti kuitenkin suureen positiiviseen tulokseen kohottaen Suomenkansan itsenäisten kansojen joukkoon ja täyttäen näin kansamme pitkäaikaisen vapaudenkaipuun. Samalla laitettiin ensimmäinen sulku bosheviikkianarkistisen liikkeen leviämiselle Eurooppaan. Näin merkitys oli suuri myös koko Euroopalle. Suomen vapaussodan armeija siirsi valkoisen kenraalinsa Mannerheimin taitavassa ja tarmokkaassa johdossa voitoillaan pohjoismaiden rajan uudelleen itään Rajajoelle, palautti Itämeren tasapainon ja pelasti länsimaisen kulttuurin ja Suomen kansa sai oman sijansa valtakuntien joukossa.

Itse olen saanut liittyä Vapaussodan Perinneliiton jäseneksi ja Vapaussoturi-lehden tilaajaksi ja lukijaksi nyt 99 vuotta täyttävän kankaanpääläisen sotaveteraanin Vihtori Siivon pyynnöstä. Vapaussoturilehden vielä viime vuonna päätoimittajan tehtävässä ollut Jussi Niinistö on eduskunnassa ryhmätoverini ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja. Lämpimiä muistoja minulla on myös toimiessani Jämijärven kirkkoherrana Jämijärven viimeisestä vapaussoturista vuosisadan vaihteessa kuolleesta 101-vuotiaasta Oskari Heikkilästä. Saimme viettää hänen 100-vuotispäiviään. Pois lähdettäessä Vapaussodan perinneliiton edustajat toivottivat, että vuoden päästä taas nähdään, jolloin Oskari ojensi kätensä ja sanoi heti: tähän käteen. Ja niin myös juuri ennen joulua syntyneen Oskarin 101-vuotispäivät vietettiin, mutta sitten pian joulun jälkeen hänen vuoronsa tuli viimeiseen iltahuutoon.

Suokoon Taivaallinen Isämme Kansojen Kaitsija Suomen-maallemme aina siipiensä suojan. Siunatkoon Herramme synnyinmaata, kansaa täällä. Maa vaatii voimamme, taivas loistaa päämme päällä. Synnyinmaa meille leivän antaa. Tahdomme myös sen kuormat kantaa, rakkaudella tehdä työtä. Virsi 585:1.