torstai 28. kesäkuuta 2012

Promillerajasta vesiliikenteessä

Ruorijuoppoudesta

Satakunnan Kansan mielipidesivulla tekstareissa on ollut parikin kyselyä kansanedustajien mielipiteistä vesiliikennejuopumista käsitelleen lakiehdotuksen eduskuntakäsittelyssä.
Hallituksen annettua esityksensä rikoslain 23 luvun 5§ muuttamisesta asia käsiteltiin lakivaliokunnassa. Siellä hallituspuolueiden edustajien enemmistöllä – niin kuin muissakin hallituksen esityksissä – päädyttiin kannattamaan esitystä, jonka mukaan ammattimaisessa vesiliikenteessä juopumisraja lasketaan 0,5 promilleen, kun muulta osin eli huviveneilyn osalta raja pidetään entisessä 1 promillessa.
Perussuomalaisten edustajien James Hirvisaaren ja Johanna Jurvan jättämässä vastalauseessa ehdotettiin kaikille vesilläliikkujille samaa 0.5 promillen rajaa, joka on voimassa myös muissa liikennemäärissä ja jota esim. liikkuvapoliisi ja rajavartiolaitos myös kannattavat.
Hallitus puolustelee eri raja-arvoja mm. kiinniotettavien aikaa vievällä käsittelyllä ja kalliiden tarkkuusalgometrien riittämättömyydellä ja on kyllä selvitysten jälkeen valmis esittämään kaikille samaa 0,5 promillea.

Täysistuntosalissa lain ensimmäisessä käsittelyssä 1.6. äänestettiin Hirvisaaren ja Jurvan tekemästä vastalauseesta, joka hävisi äänin 115-40, 3 tyhjää ja poissa 42. Lain toisessa käsittelyssä 6.6. keskustan taholta jätetty ponsilausuma, jossa myös toivottiin yhtenäisen 0,5 promillen rajan saamisen selvittämistä, hylättiin taas hallituspuolueiden äänin 96-55, tyhjiä 2 ja poissa 46.
Näin siis eduskunnassa mennään paljolti hallituksen esitysten mukaisesti, vaikka kaikki tunnustaisivat niin kuin tässä vesiliikennejuopumusasiassa muutoksen tarpeellisuuden ja kaikille vesillä liikkujille saman 0,5 promillen rajan saamisen turvallisuuden lisäämiseksi.