tiistai 4. syyskuuta 2012

10 .000 ehdokasta

Vielä kahta viikkoa ennen ehdokaslistojen jättämistä on puolueilla hakusessa yhteensä 10 .000 ehdokasta ja kuitenkin kuntaliiton tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen olisi kiinnostunut kunnnallisen luottamustoimen hoitamisesta. Voiko suurempaa 0-tutkimusta olla olemassakaan.

Ehdokashankinnan vaikeuden tietää jokainen ehdokkaita kysellyt. Tänäänkin Kankaanpään kaupunginvaltuuston syyskauden eka istunnossa jutellessa eräskin toveri totesi kysyneensä kymmentä ehdokasta, yksi oli suostunut. Itse sain kyllä myös yhden ehdokassuostumuksen, mutta asia oli sovittu jo aiemmin. Sen sijaan kukaan neljästä kysymästäni ei ainakaan vielä suostunut, yksi tosin pyysi harkinta-aikaa.

Näin siis meillä perussuomalaisillakin, vaikka kaikki tuutit lupaavat vaalimenestystä galluppien sojottaessa suoraaan ylöspäin ja näin JYTKY myös kuntatasolla näyttää varmistuvan päivä päivältä.

Kuntaliiton kyselyn tulos voidaankin ymmärtää monella tavalla, kun sen mukaan lähes 70 prosenttia  vastanneista ilmoitti voivansa edes harkita luottamustehtävään ryhtymistä. Siitä onkin vielä pitkä matka ehdokkaksi alkamiseen. Olisikin pitänyt kysyä, moniko todella on valmis kunnallisvaaliehdokkaaksi. Halukkaita ei ole edes yhtä kymmenestä. Kaiken lisäksi perin harva ilmottautuu itse ehdokkaksi, vasta kyselyn jälkeen niitä ehdokkaita löytyy, jos löytyy.

Vaikka eipä silleen, kyllä meilläkin on jo yli kaksinkertainen määrä ehdokkaita edelliskertaan verratuna eli kolmekymmentä, mutta kaikenkaikkiaan heitä saisi Kankaanpäässäkin olla 52, ennen kuin olisi täysi lista. Ja kuten tunnettua kuntavaleissa aina uusi ehdokas tuo mukanaan sellaisia ääniä, joita muut listalla olevat eivät saisi! Siksi Timo Soinikin vetoaa ehdokashankinnan puolesta, sillä ehdokkaiden määrä on ratkaisevaa. Onhan toki meillä edelliskertaan nähden sekin hyvä puoli, että nyt jokaisessa suomenkielisessä kunnassa on puolueemme ehdokkaita, kun niitä edellisvaaleissa puuttui lähes sadasta kunnasta.