lauantai 29. syyskuuta 2012

Tohtorinväittäjäiset

Tohtorinväittäjistä Kuopiosta tultiin ja väittelijä Jari Koskelasta tehtiin yhteiskuntatieteiden tohtori. Vastaväittäjäkin oli Kankaanpään Yhteislyseon poikia, ansioitunut professori Matti Rimpelä.

Aikamoinen saavutus Jarille. Hän on ennestään Uppsalan ekonomi ja Helsingin yliopiston teologian kandidaatti ja Lapuan tuomiokapitulissa vihitty pappi. Toimiessani silloin Jurvan kirkkoherrana yritimme Jarin kanssa saada häntä Jurvan papiksi, mutta hänet määrättiin Kauhajoelle, jossa hänen tyttärensi Heini on naimisissa ja toimii opettajana muuten juuri siinä koulussa, missä tapahtui järkyttävä Kauhajoen kouluampuminen.

On ollut todella mielenkiintoista ja innostavaa elää yhteistyössä Jarin kanssaan monissa yhteisissä riennoissa. Nuoruudesta asti jatkunut urheiluharrastus ja terveet elämäntavat ovat tuoneet hänelle myös SM-mitaleita ja jopa suomenmestaruuksia seuramme Kankaanpään Urheilijoiden veteraaniurheilijoiden joukossa.

Väitöskirjassa kerrotaan nimettöminä ja tunnistamattomina kahdeksasta avioeron kokeneesta miehestä, joiden eron on ottanut aviovaimo ja pohditaan heidän ja lasten selviytymistapahtumia. Kaikki miehet ovat sikäli ehkä jopa vähemmistössä avioeron kokeneiden miehiesten joukossa, että he eivät ole sortuneet viinaan ja sitä tietä työttömiksi, vaan kaikki ovat työssä, mutta jatkavat elämäänsä naimattomina ja kantavat huolta lapsistaan. Tavallaan siis tutkitaan sittenkin hyvin selviytyneitä miehiä.

Kankaanpään kunnallisvaaleja ajatellen on aika mielenkiintoista ajatella, että nyt ensimmäisen kerran on näissä vaaleissa ehdokaana oikein tohtori ja vieläpä syntyperäinen sellainen. Mitenkä hän menestyy valleissa, kun jo seurakuntavaaleissakin oli ääniharava. Voipi odottaa melkoista tulosta.

Nyt saamme iloita Jarin ja hänen perheensä kanssa tohtorinväitöksestä, mutta pian joudumme palaamaan arkeen, kokoukset odottavat ja vaalityö on alkamassa todenteolla.

ONNEA, MENESTYSTÄ ja SIUNAUSTA!