sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Hesarin pääkirjoittajan kynästä

Valtasanomalehden Helsingin Sanomien taholta ei juuri ole totuttu myönteisiin arvioihin PerusSuomalaisista. On tosin ollut kolmen pääkaupunkiseudun suuren kunnan Helsinki, Espoo, Vantaa lehden teettämät gallupit ja niiden kommentointi pääkirjoituksia myöten ja kaikissa näissä kunnissa on odotettavissa melkoinen äänivyöry perussuomalaisille.

Ehkä juuri senkin vuoksi jopa lehden päätoimittaja keskustapuoluelaisen taustan omaava Mikael Pentikäinen on sunnuntain yliökirjoituksensa otsakoinut: Tuplajytky voi järisyttää politiikkaa. Ja mikäpä se tuplajytky muutakaan olisi kuin perussuomalaisten kuntavaalivoitto, jota ennakoidessaan Meksikon Olympialaisten ainoa suomalainen kultamitalimies Kaarlo Kangasniemi on kuvannut vielä jytkyäkin voimakkaammalla sanalla: RYTKY! Rakkaala lapsella  - tavataan sanoa - on monta nimeä!
Pentikäinen jatkaa pohdintojaan keskustan ja kokoomuksen sekä vastaavasta demareiden ja vasemmistoliiton keskinäisistä yhdentymisistä.

Päätoimittaja Pentikäinen pohtii myös ainakin pääkaupunkiseudulla odotettavissa olevan vihreiden vaalitappion ja perussuomalaisten voimakkaan eteenpäinmenon tuomaa tilannetta Suomen oloissa merkittäväksi vallan siirtymäksi arvoliberaaleilta arvokonservatiiveille.

Kuntavaalien jälkeen on Timo Soinilla kymmenen taalan paikka vakaannuttaa puolueen asema, joka nykyisessä poliittisessa ilmastossa hyvinkin voisi johtaa suurimmaksi puolueeksi seuraavissa eduskuntavaaleissa. Euroopan velkakriisihän senkun vaan syvenee, Suomen talous on alaliussa ja työttömyys syvenee. Eduskuntavaaleja ennen olevissa EU-vaaleissa Timon johdolla on täysin realistista tavoitella vaalien ykköspaikkaa, joka osaltaan antaisi hyvät lähtökohdat eduskuntavaaleihin.

Uusi pysyvästi suurimmaksi puolueeksi nostava siirto olisi kahden arvopohjaltaan samanlaisen puolueen kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten hynttyiden yhteenlyöminen. Silloin kyllä sitten myös kokoomuksen ja keskustan sekä toisaalta demareiden ja vasemmistoliiton myös pitäisi harkita yhteenliittymistä.

 Tällaisia kaavailuja päätoimittaja Pentikäinen tekee yliössää.