tiistai 2. lokakuuta 2012

Sveitsiläisiä vieraita

Sain isännöidä lyhyttä tutustumishetkeä puhemiesneuvoston huoneessa Sveitsin turvallisuusvaliokunnan lähetystölle.

 Puhuimme rakentavassa hengessä meidän puolueettomien maiden kansainvälisissä yhteyksissä yhteisesti ajamistamme asioista, joissa Sveitsi on ollut hyvin aloitteellinen kuten rauhanneuvotteluissa ja uusien konfliktitilanteiden selvittelijänä. Sveitsillä oli myös ratkaiseva rooli Venäjän saamisessa Maailman Kauppajärjestön jäseneksi sovitellessaan maan ristiriitaisuuksia Georgian kanssa, sillä Sveitsi on Venäjän suojeluvaltio Georgiassa ja ja Georgian Venäjällä. Georgassahan oli juuri vaalit, jossa oppositio voitti ja saa pääministerin.

Sveitsi on aika poikkeuksellinen demokrattinen maan, sillä siellä asioita ratkaistaan paljolti kansanäänestysten avulla. Yhdistyneihin Kansakuntiin maa liittyi vasta v. 2002 pidetyn kansanäänestyksen jälkeen. Sen sijaan EU-jäsenyys ei ole edes näköpiirissä, vaikka EU tunnustetaankin maan tärkeimmäksi kauppakumppaniksi.

Maassa on samoin kuin meilläkin yleinen asevelvollisuus ja armeijan asema puhuttaa sielläkin. Kustannuksista on säästettävä. Siksi aprikoidaan uusien hävittäjien hankintaa, jotka tietysti ovat kalliita.