torstai 27. joulukuuta 2012

Viidestä pitäjästä perussuomalaisia

Nyt käydään niitä luottamusmiespaikkaneuvotteluita, niin kunnissa kuin kuntarajojen ylikin: kuntaliitoista, maakuntapaikoista. Kankaanpään kaupungintalolla näytti olevan samaan aikaan koolla niin keskustapuoluelaiset kuin perussuomalaisetkin.

Meillä oli väkeä Honkajoelta, Jämijärveltä, Kankaanpäästä, Karviasta kuin myös Siikaisistakin, jossa kävi tosi huono onni, kun siellä vaalituloksen jälkeen kolmella puolueella oli viimeisen valtuutetun vertausluku sama. Kaksi niistä sai paikan ja arvanvedossa juuri perussuomalaisten ja Kauko Ylikosken paikka putosi. Näin taas kerran tuli todistetuksi, miten yksikin ääni on arvokas ja voi vaikka ratkaista valtuutetun ja jopa puolueiden välisen valtuuston paikkajakautumankin.

Olemme kunnallisvaaleissa menneet jokaisella paikkakunnallamme eteenpäin. Niin olemme keskustan jälkeen selkeä kakkonen niin PoSan kuin Vatajankosken Sähkön kuntainliitoissa. Näin luottamuspaikkojemmekin lukumäärä kasvaa. Aika sovitteleminen kaiken kaikkiaan tässä paikkaneuvottelussa aina on, kun paikat määräytyvät puolueiden kokonaisäänimäärien perusteella, sitten ne on sovitettava pitäjäkohtaisesti ja vielä huolehdittava sukupuolitasa-arvosta. Melkoista palapelin kokoamista siis.

PoSasta keskustelimme, mutta nyt ollaan hyvällä tiellä, kun jokainen kunta maksaa omat kustannuksensa niin potilaiden kuin myös terveysasemienkin osalta. Yhä edelleen vierastetaan hallintobyrokratian paisumista, josta ainoastaan voidaan saada säästöjä. Jokainen ymmärtää miten väestön vanhentuessa ja kunnon heinkentyessä tekeviä käsipareja tarvitaan aina vain lisää. Ja nimenomaan tälle sektorille voimavaroja on ohjattava ja tuottamattomia byrokraatteja vastaavasti karsittava.

Odotamme neuvotteluissa saavamme myös ainakin varapuheenjohtajuuksia, koska olemme siis toiseksi suurin puolue. Paikkajaoista omiemme kesken kyllä pääsemme sopuun. Näyttää vaan olevan enemmän tunkua mies- kuin naispaikoille. Alueellamme on vain neljä naisvaltuutettua, yksi jokaisessa valtuustossa Karviaa lukuunottamatta, sielläkin kyllä sitten löytyy naisvaravaltuutettuja, sukulaistyttöni Kaijakin.