lauantai 29. joulukuuta 2012

On aika syntyä ja aika kuolla

Vuodenvaihde lähenee - näköalapaikka vanhaan ja uuteen. Vanhan aina myönteisellä mielellä olleen 87-vuotta täyttäneen, Lohikossa tiilenpolttajana elantonsa ansainneen veteraanin viimeinen iltahuuto-tieto välitettiin, pyydettiin siunaamaan, se on kunniatehtävä!

Vereaanien iltahuudot ovat vääjäämättömästi lähellä, meillä nuoremmilla se on myös kerran edessä. Vuoden vaihtuminen pistää muutenkin mietteliääksi, kuinka meni mennyt, mitä tuopi uusi tullessaan.

Tänään oli myös lippu puolitangossa Varumon liiketalossa. Kahdeksankymmentä vuotta saavuttanut diplomikauppias Eero Varumon siunauspäivä on ollut tänään. Olen aikanaan saanut asua samassa talossa, kirjakauppammekin oli talon alakerrassa. Muistan siltä ajalta jopa Eeron isän erinomaisen kauppiaan Toivon hautajaiset, muistotilaisuudessa käytettiin tiloja sekä Varumon että meidän puolelta.

Varumon kaupassa oli todella kaupan meininkiä. Toivo itse oli oikea vanhanajan vilkas joka paikkaan ehtivä kauppias, apuna oli Asellin Aarne ja Linttilän Paula, oli Hietikon (en nyt muista etunimeä, joka tapauksessa Sirkan sisko) ja muitakin. Siirtomaa- eli ruokapuoli ja kangaspuoli oikealla takana. Se oli kauppa se - ja oikea sellainen - ja palvelukauppa, kaikki myytiin tiskin takaa. Aika entinen ei enää palaa niin kuin laulussa sanotaan, mutta silti se on ollut ehkä jopa parempaa aikaa kuin nykyisin ainakin kaikin tavoin ihmisläheisempää. Maitokin ostettiin kannuihin, mutta tosiaan se haettiin meijerin maitokaupasta, sitten Kauppayhtiön alakerran maitokaupasta edelleen kannuihin.

Kyllä Eerokin oli omalla alallaan kauppiaana, isänsä varhaisen poismenon muistuttamana ja oman sydänvaivan aiheuttamana Eero luopui kauppiaanaolosta kaupan ensin siirryttyä omaan uuteen market-maiseen halliin Kuninkaanlähteenkadulle, lähelle paikaa jossa niin Asellin mökki kuin Loukkalahden puutyöverstas sijaitsivat. Rauhallisia ilman suuria huolia vietettyjä eläkepäiviä Eerolle kertyikin sitten todella kunnioitettavaan ikään asti. Oli Eero kunnanvaltuustossakin ja pitkäplakkarikin. Ja meidän pitkäplakkarien vuosittaisessa kokoontumisessa joulun alla tulikin ensi tieto Eeron poisnukkumisesta. Rauha hänen muistolleen ja voimia läheisilleen Leilalle, Jussilla sekä Antille ja Pekalle perheineen.