tiistai 1. tammikuuta 2013

Tiedostamattomiakin pyrkimyksiä

Olemme saaneet Varsinais-Suomesta kaksi presidenttiä, molemmat monella tapaa samanlaisia, ensin Mauno Koivisto ja nyt Sauli Niinistö. He ovat suuren kansansuosion saavuttaneita, paremminkin epämukavia totuuksia esittäneitä ja näyttäneet olevan pyrkimättä juuri mihinkään. Ja kuitenkin kaiken takana on ollut vakaa suunta - ei enempää eikä vähempää kuin presidenttiyteen. Kansan suurella tuella on pitkän matkan päästä saavutettu päämäärä.
 
Luin juuri Risto Uimosen tekemän kirjan ”Puolivallaton presidentti”. Kirja kertoo Niinistön kuningastien vuosi vuodelta monien mutkienkin kautta kohti maalia, joka kaikista estelyistä huolimatta on ollut johtavana ajatuksena siellä takana, ei ehkä aina päähenkilön itsensäkään voimakkaasti tiedostamana.
 
Kirja on tehty sikäli erikoisesti, että päähenkilö ei itse ole antautunut haastateltavaksi, kymmenet lähipiirin ja hänen kanssaan kosketuksissa olevat kylläkin. Tekijä on politiikan tuntija pitkältä ajalta ja johdattelee tulevan presidentin elämänkulkua, kuten itsekin sanoo, pitkänä kirinä Mäntyniemeen.
Sauli Niinistö on herättänyt monenlaisia mielikuvia, mutta mitkään hänen edesottamuksistaan eivät ole vieneet hänen kansansuosiotaan, jonka hän hankki tiukan talouskurin ylläpitäjänä ja ikäviä tosiasioita laukovana valtiovarainministerinä. Välillä Euroopan investointipankissa oltuaan ja palattuaan kaikkien aikojen äänikuninkaana eduskuntaan, hän laittoi sielläkin puhemiehenä kansanedustajia kuriin ja tämä vain lisäsi suosiotaan.
 
Edelleen uusi Presidenttimme henkilönä jää arvoitukselliseksi. Tietenkään tässä kirjassa ei voi tullakaan näkyviin hänen sisimpiä tuntojaan, kun kuvataan vain hänen monipolviseksi muodostunutta tarinaansa. Siitäkin huolimatta, että hän itse on kirjoittanut kaksi kirjaa, joista toisessa kertoo poikiensa ja itsensä pelastumista järkyttävästä tsunamista, Sauli Niinistö ihmisenä on salaisuus. Mutta se ei haittaa mitään, hänen kansansuosionsa on edelleen suurempi kuin esimerkiksi hänen edeltäjällään, ja gallup on tuottanut hänelle arvosanaksi 8+.
 
JK. Presidenttiluettelossamme on kolmaskin varsinaissuomalainen, Askaisista syntyjään oleva Sotamarsalkkamme C.G.E. Mannerheim. Nykyisin hänen synnyintilaansa isännöi moninkertainen perussuomalaisten valtuutettu Taisto Ylhäinen.