lauantai 16. helmikuuta 2013

Presidentin muotokuva avaa uusia uria

Aivan uuden käytännön aloitti tänään puhemiehen edustustilassa paljastettu Marjatta Tapiolan maalama muotokuva edellisestä puhemiehestä, nykyisestä presidentistä, Sauli Niinistöstä. Se eroaa täysin kaikista aiemmista toteutuksensa vuoksi. Tausta on ilmava, maalaus on taiteilijan tyyliin raikas, viivojen ja värien taidokasta käsialaa ja itse Sauli Niinistö on saatu hyvin esille.

Lähes kaikki muut vanhemmat muotokuvat ovat täysin väritetyllä, useimmiten hyvin tummalla pohjalla, melkein pönäköitä luomuksia, sinällään tietysti parhaiden taidemaalarien töitä. Oman huoneeni seinällä on kultakehyksissä 1900-luvun alussa vuoteen 1930 arkkipiispana toiminut Gustaf Johansson, joka toimi moneen otteeseen pappissäädyn puhemiehenä vuosina 1899-1906.

Paljastustilaisuus oli vaikuttava, puhemies Heinäluoman lopetti puheensa herkkään runoon, liekö ollut peräti rouva Jenny Haukion kirjoittama. Presidentti kertoi kokemuksiaan mallina olemisesta ja miten hän sai luettua prosessin kuluessa kuvan esittämän paksun kirjan Venäjän kirjallisuuden historiasta. Tähän asti hän on välttänyt tulemasta seinälle ripustetuksi, mutta ei nyt kuvan valmistuttua enää pistä tätä pahaksensa.

Tämä presidentti Niinistön ja edellisen puhemiehen Paavo Lipposen kuvat saatiin myös uuteen painokseen kuvateoksesta ”Puhemiehet, muotokuvia eduskunnan kokoelmista”.

Jatkoa kuvista kansakunnan kaapin päälle on odotettavissa: eduskunnan valtiosalissa on kaikkien presidentiksi yltäneiden puhemiesten rintakuvaveistokset nähtävinä. Näin ollen presidentti Niinistön pronssipääveistos on siis seuraavana vuorossa.