perjantai 22. helmikuuta 2013

Byrokratian hitaat rattaat

Byrokratian rattaat jauhavat aina vaan. Tänään sain tiedon erään asian päättymisestä pitkän jahkailun jälkeen onnellisesti. Tammikuun lopussa Australiassa kuolleen pojan ruumis on tulossa Suomeen ja siunaus voi tapahtua maaliskuun alussa, kuten vanhemmat ovat kaukokatseisesti sopineet. Mutta kuukauden päivät täytyi asian pyöriä virkakoneiston rattaissa.

Toinen asia on kestänyt jo vuosia: onnettomuus tapahtui Saksassa ja lääkärintodistuksia on kertynyt kilokaupalla ja nyt niitä täytyisi kääntää saksaksi, mutta kuka maksaa kustannukset. Jätin tiedustelun eduskunnan tietopalveluluun, löytyykö EU-kansalaisille tulkkipalveluita.

Eduskunnan kyselytunnilla sai Martti Mölsä tehdä ensimmäisenä kysymyksen nykyrakentamisesta ja sen ongelmista, kuten homeiden myrkkykaasujen aiheuttamista hengitysvaurioista.

Omakotitalojen rakentamisen vauhdittamiseksi tuli hyvä ehdotus Noormarkun puolesta. Jos annettaisiin normaalihintaisen, korkeintaan 200.000 euroa maksavan ensikodin rakentajalle ALV-veron palautus, niin jo alkaisi taloja nousta maakuntiin, pääkaupunkiseudullahan ei tähän hintaan saa taloja pystyyn. Näin edistettäisiin maaseudun pysymistä asuttuna.