tiistai 12. helmikuuta 2013

Titaanien taistoa eduskunnassa

Uusi käytäntö: Valtiopäivien avauskeskustelu käytiin läpi kolmetuntisena keskusteluna ja näytettiin myös televisiossa. Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen debatoivat ensin pääministeri ja oppositiojohtajat ja loppuvaiheessa muutkin kansanedustajat saivat käyttää näitä minuutin puheenvuoroja. Tämä malli tuli varmaankin jäädäkseen. Kyllähän se elävöittää eduskuntakeskusteluitamme, vaikka heti perään huomenna on välikysymyksemme käsittelyn kolmetuntinen televisiointi!

Netissä sai myös äänestää keskustelun kulun myötä siitä, kuka oli johdossa. Kuka mahtoi tietää tällaisesta käytännöstä? Lopputulos oli tasainen, Sipilän joukot olivat parhaiten hereillä, Timo Soini ja Jyrki Katainen olivat sitten ihan lähituntumassa tässä järjestyksessä!

Timo nosti esiin - kuinkas muuten - aina yhtä ajankohtaisen EU-kysymyksen todeten, ettei Euro-kriisi katoa mihinkään. Kevään kuluessa on ratkaistava Euroopan parhaana veroparatiisina itseään markkinoivan Kyproksen pyyntö bruttokansantuotteensa kokoisesta apupaketista. Suomen kansaa ei voi pakottaa paijaamaan veroparatiisia. EU:n seitsemän vuoden rahoituskehyskauden budjettineuvotteluissa Suomen nettomaksuosuus kasvaa 1,5 miljardia ja koko kauden nettomaksuosuutemme nousee viiteen miljardiin. Maksualennusklubi sen sijaan pitää sisällään aika hyvinvoivia maita: Englanti, Saksa, Hollanti, Ruotsi, Itävalta ja Tanska, jonka vuosialennus on 130 miljoona, kehyskautena yhteensä 900 miljoonaa.

Timo korosti myös Sote-uudistuksen käynnissä ollessa omaishoidon tuen siirtämistä Kelan korvattavaksi, koska omaishoito on inhimillisyyttä jaloimmassa muodossa ja sille on mitä kipein tarve ikääntyvässä Suomessamme.