maanantai 4. maaliskuuta 2013

Kaupungin lausunto kuntarakenteesta

Tänään tosiaan annoimme kaupunginvaltuustossa pyydetyn vastauksen kuntauudistusasiassa.
Voiko sanoa monimutkaisemmin kuin millainen on kunnille vastattavaksi osoitettu lausuntopyyntö   k u n t a r a k e n n e l a k i l u o n n o k s e s t a.  

Ennen Kankaanpään kaupungin antamaa selkeää vastausta täytyy sanoa koko kuntauudistuksesta, että sitä toteutettaessa on lähdettävä kuntien vapaaehtoisista päätöksistä, joiden taas on noudatettava avoimen kansanäänestyksen tuloksia. Silloin ei kyllä taida suurempia kuntaliitoksia syntyä, kokemus on sen jo osoittanut esim. juuri meillä Kankaanpäässä, jossa jo saatu ajettua karille kaksikin liitosneuvottelua, ensimmäinen Siikaisten kanssa, toinen Jämijärven ja Parkanon kanssa.

Hallituksen tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen kuntarakenne. Kankaanpään alueen kunnista vain Jämijärvi lasketaan kuuluvaksi samaan työssäkäyntialueeseen.  Työpaikkaomavaraisuus on aööe 80% Pomarkussa ja Laviassa. Lavia on myös viiden muun maamme kunnan kanssa varsinainen kriisikunta täyttäen kaikki kuusi kunnan vakavaraisuudelle asetettua kriteeriä. Honkajoki puoplestaan on joutunut 21 kunnan ryhmään, joilla v.2011 on vähintäin 500 euroa alijäämään asukasta kohti ja lisäksi alijäämää myös edellisinä vuosina. Kovin hyvässä seurassa ei siis Kankaanpää ole naapurikuntiensa kanssa.