keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Mielenkiintoa koko päiväksi

Huomista hallituksen kehysriihtä odotellessa ei tänäänkin ole ollut tyhjäkäyntiä. Onhan hallitus asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurun kautta antanut vastauksen koko yhtyneen opposition tekemään välikysymykseen kohtuuhintaisen asumisen turvaamisesta.

Heti aamusta alkaen saatiin pohtia pohjoismaista puolustusyhteistyötä Maanpuolustuksen suunnittelukunnan järjestämässä seminaarissa ja vielä ennen istuntoa oli tavattavissa Suomen Partion johtoväkeä, jotka tähdensivät kolmannen sektorin merkitystä varsinkin nuorten yhteiskuntatakuunkin toteuttamisessa, koska partiolaiset ovat nuorten vapaa-ahtoistyössä kolmen suurimman järjestön joukossa, lippukuntia on 800 kappaletta.

Pohjoismaista sotilaallista puolustusyhteistyötä varten on vuonna 2009 perustettu NORDEFCON, johon kuuluvat kaikki viisi ristilipun omistavaa Pohjoismaata. Tänä vuonna Suomi on vuorossa toimia puheejohtajana , jona on Puolustusvoimien operaatiopäällikkö kenraaliluutnantti Mika Peltonen Pääesikunnasta. Hänen mukaansa kysessä ei ole puolustusliitto, se ei korvaa omavaraisuuttamme eikä ratkaise rahoitushaasteitamme. Se sijaan se on yritys yhtenäistää toimintatapoja ja tilannekuvia antaen mahdollisuuksia parantaa kustannustehokkuutta yhteishankkeilla ja välttämällä päällekkäisyyksiä. Kaiken kaikkiaan yhteistyöllä voidaan syventää osaamista. Myös puolustuslaitosten materiaalihankintapäälliköt ja teollisuuden edustajat ovat halukkaita pääsemään mukaan kokouksiin.

Koska EU:ssa ei ole päästy eteenpäin ulko-ja turvallisuuspolitiikassa, on syntynyt alueellisia useamman maan yhteisiä puolustusyhteistyöliittoja, joista siis Nordefcon on yksi hyvä esimerkki. Maiden puolustusministerit Rovaniemen kokouksessaan vakuuttivat poliittista tukea yhteistyön kehittämiseksi ja lipasivat tiedonvaihdon tiivistämistä. Yhtenä kongreettisena yhteishankkeena tuotiin esiin selvitystyön alla oleva meritorjunta-aluksen hankinta.

Yli sadan puheenvuoron keräävän asuntovälikysymyksen selostukseen palaan seuraavassa blogissa, keskustelu on parhaillaan menossa ja kohta menen vetämään istuntoa oman kahden tunnin vuoroni.