tiistai 19. maaliskuuta 2013

Ortodoksit vierailulla

Ortodoksikirkon neljä piispaa ja kirkollishallitus (evl-kirkolla kirkkohallitus) vieraili eduskunnassa hallitusvaliokunnan ja puhemiehen kutsumana. He olivat keskustelussa valiokunnan kanssa, kiersivät tutustumassa arvokkaaseen taloomme ja lopuksi puhemies tarjosi iltapalan, jossa oli mukana myös meitä muita varapuhemiehet ja virkamiehiä.

Joensuun piispa Arseni oli vierustoverinani, Arsenin toisella puolella hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila ja meillä riitti juttua, asuuhan piispa Arseni körttialueella Lapinlahdella ja Pirkon kanssa olemme myös körttiläisiä. Lapinlahdella on jopa herännäisopisto Portaanpään kristillinen opisto tohtori Petri Järveläisen johtamana.

Paljon lisätietoa saimme ortodoksikirkon käytännöistä. Piispa Arseni on opiskellut kaksi vuotta Kreikassa ja kuusi vuotta hän on ollut silloisessa Neuvostoliitossa, joten hän omaa yllättävän laajan tietämyksen ja on muutenkin oppinut mies, kirjoittanut useita kirjojakin mm. Otavan kustantamana.

Ruokailun aluksi ja lopuksi ortodoksit lauloivat ja lukivat meille kaikille ruokarukouksen. Kun keskustelussa tuli esiin vankilassa ortodoksipapin esittämä laulu, joka ei kirjaimellisesti otettuna oikein sopinut miljööseen, mutta puhemiehen puolesta se on mitä parhain toivotus varsinkin meille kansanedustajille, niin sekin laulettiin: Monia vuosia, armorikkaita  vuosia, monia armorikkaita vuosia. Laulu on otettu nykyisin myös oman virsikirjamme lisälauluihin ja itse käytän sitä päivittäin, kun onnittelen kunakin päivän syntymäpäiviään viettäviä 2580 facebook-ystävääni.

Metropoliitta Ambrosius on puolestaan hyvä ystäväni jo opiskeluajoilta, olemme samaa vuosikurssia,  kurssikokouksemme on ensi vuonna (jos Jumala suo) 50-vuotisjuhlan merkeissä ja silloin voimme kokoontua myös täällä eduskunnassa (jos ei nyt sitten eduskuntaa hajoiteta sitä ennen, tämän viikon torstain kehysriihihän paljolti sanelee jatkokäytännöistä).

Tämä vierailu oli kaiken lisäksi tiettävästi siinä mielessä historiallinen, että ensi kertaa tämän toisen valtiokirkkomme edustajat olivat eduskunnan vieraina näinkin laajalla joukolla!