keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

13. välikysymyskeskustelu

Välikysymyskeskustelu on parhaillaan menossa eduskunnassa. Jo kolmen tunnin aloituksessa, ryhmäpuheenvuorojen jälkeisessä debatissa käytettiin  90 puheenvuoroa. Välikysymyksen ensimmäisellä allekirjoittajalla Timo Soinilla oli peräti 12 keskustelupuheenvuoroa ja keskustelu oli aika kiperää. Keskustelu jatkuu iltamyöhään niin kauan kuin puhujia riittää. Etukäteen on pyydetty kuutisenkymmentä puheenvuoroa, joista puolet perussuomalaisia, peräti 24 peräjälkeen. Kello 19 pääsen johtamaan puhetta todennäköisesti loppuun asti.

---

Välikysymyskeskustelu kesti kello 21.10 asti. Tässä keskustelussa käytettiin puheenvuoroja Kyproksen tukemisesta osana euroalueen talouskriisiä  kaiken kaikkiaan lähes puolistoistasataa eli 149 kappaletta. Se ei siis suinkaan ollut turha kysymys! Äänestys on perjantain istunnon aluksi.

Timo Soini esitti erinomaisen puheensa lopuksi hallitukselle kiusallisia kysymyksiä:

Aiotteko jatkossakin olla täysin piittaamaton siitä tosiasiasta, että EU on jatkuvasti sekä systemaattisesti rikkonut omia sääntöjään?

Miten Suomen valtiovarainministeri saattoi hyväksyä ensimmäisen tukipakettipäätöksen, jossa hyväksyttiin talletussuojan murtuminen?

Miksi sijoittajavastuuta ei ulotettu Kyproksen valtionvelkakirjoihin sijoittaneisiin?

Oletteko selvittäneet, paljonko rahaa katosi Kyproksen pankkien ulkomaisista sivukonttoreista, kun kyproslaiset jonottivat kahdensadan euron maksiminostojaan pankkiautomaateilla Kyproksen saarella?

Eikö olisi oikein, että ensin selvitetään, tuemmeko rahanpesijöitä, ennen kuin paketti myönnetään?

Miten olette varmistaneet, että Kypros pystyy maksamaan velkansa takaisin, kun maan velka on jo nyt 89,7 % sen bruttokansantuotteesta, ja nyt maksettava 10 miljardin tukipaketti on kokoluokaltaan 60 % maan bruttokansantuotteesta?