torstai 18. huhtikuuta 2013

Vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohdat


Eduskunnan kyselytunnilla sai perussuomalaisten Jari Lindström esittää ensimmäiset kysymykset vakuutuslääkärijärjestemään pesiytyneistä suurista epäkohdista, kun lääkärien työkyvyttömiksi toteamat ihmiset todetaan heitä näkemättä, vain paperien perusteella eläkkeelle kelpaamattomiksi ja siten muka työkykyisiksi. Oheisena nämä pääkysymykset:

1. Onko vakuutuslääkärillä paremmat edellytykset arvioida työkyvyttömyyttä kuin hoitavalla lääkärillä?

Arvoisa puhemies!

Aloitan kevyesti, vaikka asia on äärimmäisen vakava. Mikä ero on valelääkärillä ja vakuutuslääkärillä? Valelääkäri on nähnyt potilaan. Vakavilla asioilla ei saisi leikitellä, mutta ei myöskään ihmisten oikeusturvalla. Kuten kaikki tiedämme, vakuutuslääkärit saattavat arvioida henkilön työkykyiseksi, vaikka hoitava lääkäri on todennut hänet työkyvyttömäksi. Tavallisen ihmisen järkeen ei mahdu kuinka vakuutuslääkäri voi henkilöä tapaamatta arvioida hänen työkykynsä paremmin kuin hoitava lääkäri, joka on kasvotusten ollut asianomaisen kanssa tekemisissä.

Kysyn sosiaali- ja terveysministeri Risikolta, onko johtamassanne vakuutuslääkärijärjestelmää koskevassa työryhmässä käsitelty tätä asiaa ja jos on, niin mitä asialle aiotaan tehdä?
 
 
2. Lääketiede ei muutu oikeudessa. Oikeusministeri vaatinut lainsäädännöllisiä muutoksia, onko niitä tullut?

Arvoisa puhemies!

Lääketiede ei muutu oikeudessa. Eikä sen pitäisi muuttua vakuutusoikeudessakaan. Jos henkilöllä ei ole lääketieteellisiä edellytyksiä työntekoon, ei niitä pitäisi löytyä vakuutusoikeuskäsittelyssä tapahtuvan paperin pyörittelyn jälkeenkään. Korkein oikeus joutuu usein oikomaan vakuutusoikeuden tuomioita, mutta pientä ihmistä se ei paljon lohduta, sillä kaikki eivät jaksa hartiavoimin taistella asiansa puolesta ja viedä juttuaan korkeimpaan oikeuteen asti. Oikeusministeri Henriksson totesi viime syksynä, että on ongelmallista, ettei hoitavaa lääkäriä yleensä kuulla vakuutusoikeudessa. Toisena ongelmakohtana Henriksson näki sen, ettei vakuutusoikeuteen valittanut henkilö saa tietää millä tavalla vakuutuslääkäri on oikeudessa hänen asiaansa katsonut.

Ongelmat ovat siis tiedossa, joten kysyn oikeusministeri Henrikssonilta, mitä lainsäädännöllisiä muutoksia näiden asioiden ratkaisemiseksi aiotaan tehdä?