perjantai 26. huhtikuuta 2013

Arvojen Akatemiasta ja Ainolasta

Arvojen Akatemiassa Järvenpään seurakuntaopistolla sain olla itseäni paremmassa seurassa kuuntelemassa kurssilaistemme hyviä alustuksia ja vilkkaita keskusteluja.

Saimme myös tehdä  mieleenpainuneen vierailun vieressä sijaitsevaan Sibeliuksen Ainolaan talon oppaan ja lisäksi oman kurssilaisemme Vesa Sirenin opastuksella. Vesa on tehnyt Sibeliuksen elämäkerran ja käynyt Ainolassakin parisenkymmentä kertaa. Hän kertoi myös jännittävästä Sibeliuksen 8. sinfonian jäljitystyöstä ja näytti sen salin takan, jossa Sibelius ilmeisesti poltti monien muiden sävellystensä kanssa myös pääosan tästä 8. sinfoniastaan. Vanhemmiten hän tuli hyvin kriittiseksi omille töilleen eikä halunnut jättää jälkipolville mitään omasta mielestään heikkotasoista tai keskeneräistä sävellystyötään. Kari soitteli Sibeliuksen sinfonioiden teemoja kertoessaan omalla vuorollaan Sibeliuksesta ja  tämän sävellystyöstä.

Ainola on valtavan kuusiaidan ympäröimänä Sibeliuksen rakennuttama taiteilijakoti, jossa hän asui Aino-vaimonsa ja tyttäriensä kanssa pienellä mäellä, josta aukeni myös maisema Tuusulan järvelle. Olihan Suomen luonnon kauneus ja hiljaisuus hänen yksi merkittävä innoittajansa. Sen tähden hän myös muutti Helsingistä luonnon rauhallisuuteen Tuusulan rantatien varrelle, jossa oli myös monia muita taiteilijoita Juhani Ahosta, Pekka Halosesta ja Ainon veljestä Eero Järnefeldistä alkaen

Seurakuntaopistossa on mitä mainiommat puitteen yli kahdenkymmenen seminaarilaiset kokoustamiselle, olimme jo kolmannella ja viimeisellä jaksolla koolla. Tuleviakin tapaamisia on tiedossa, kun kurssilaisemme piispa Kaarlo Kallliala kutsui meidät Suomen Turkuun. Helsingissä on syksyllä kaikkien Arvon Akateemikkojen yhteiskokoontuminen nuorisopolven kanssa ja suunnitteilla on jopa matka monien uskontojen kohtauspaikkaan Istanbuliin eli Kostantinopoliin. Näyttää vaan olevan eduskunta-aikaan.