sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Nakkilan kirkon vaiheilla

Nakkilassa oltiin hyväksymässä Perussuomalaisten Satakunnan piirin vuosikertomus ja tilit. Nakkilan kunnanjohtaja Kalevi Viren toi kunnan tervehdyksen. Mainittakoon, että viime vaaleissa perussuomalaiset sai kolme valtuustopaikkaa Nakkilaan.

Alkusanoissaan Nakkilan puolueosaston puheenjohtaja kertoi sanonnan "Nakkilan kirkon vaiheilla" syntyneen ilmeisesti siten, että kirkon lähellä oli kapakka ja kun siellä käyneet miehet eivät halunneet kertoa ihan tarkasti käyntipaikkaansa, he sanoivat tapaavansa Nakkilan kirkon vaiheilla.   

Nakkila on erotettu itsenäiseksi kunnaksi Ulvilasta vuonna 1861. Rautatie tuli paikkakunnalle vuonna 1896. Alvar Aalto on laatinut 1940-luvulla jokilaaksosuunnitelman ja 1950-luvulla tuli valtatie 2 Porista Helsinkiin. 1800-luvun lopulla suunnitteli Suomisen nahkatehtaan tehtaanjohtajan kartanoasunnon rakennushallituksen 1. pääjohtajaksi tullut Väinö Vähäkallio. Erkki Huttusen piirtämä, Suomen ensimmäinen funkkistyylinen kirkko valmistui  Nakkilaan vuonna 1937 ja Huttusesta tuli rakennushallituksen 2. pääjohtaja. Enkä voinut olla mainitsematta, että kirkon vieressä olevan, kolmen enkelin hahmoa kuvaavan sankaripatsaan tekijä on enoni Kauko Räike. Patsas paljastettiin kunnan satavuotislahjana vuonna 1961.

Nakkilassa on perinteisesti ollut kaksi suurta kartanoa molemmin puolin Kokemäenjokea, eteläpuolella Villilä  ja pohjoisrannalla Anola, jonka kartanopäärakennus on vuodelta 1938.

Alvar Aaallon kokonaissuunnitelma Kokemäkijokilaaksosta nivoo nykyisin yhteen Porista Kokemäelle ulottuvan, Suomen seitsemänneksi suurimman väestötaajaman, joka käsittää puolet Satakunnan väestöstä ja myös työpaikoista. Rautatien yhdistäessä nämä paikkakunnat olisikin kehitettävä myös paikallisliikennettä tälle jo sähköistetylle radalle, nythän Pori-Tampere -junat porhaltavat useimman paikkakunnan ohi pysähtymättä. Edelleen valtatie 2:n nelikaistaistaminen välille Harjavalta-Ulvila olisi päivitettävä ja saatava työn alle. Kulttuurialan koulutusta olisi myös voitava säilyttää Satakunnassa.

Tällaisia terveisiä kokousväelle kertoi kunnanjohtaja, syntyperäinen nakkilalainen Kalevi Viren, jonka isänkin aikanaan smp:n kunnanvaltuutettuna toimineen olen saanut tuntea.