tiistai 23. huhtikuuta 2013

Honkajoella

Maanantaina maakuntapäivänä maakunnan kansanedustajat oli kutsuttu Honkajoelle. Kutsua noudatti kokonaista kaksi eli kanssani paikalla oli vain Nakkilan Jari Myllykoski. Tietysti muuta väkeä oli enemmänkin, maakuntaliitostakin kolme, ja heillä oli aamupäivän jälkeen oma neuvottelunsa Honkajoen kunnan edustajien kanssa. Honkajoki Oy:n edustus oli paikalla ja kyseisen yhtiön tiloissa kokoustimmekin. Saimme tutustua tuulipuistoon, josta kertoivat rahoittajan edustajana Taaleritehdas Oy:stä Kari Valkosalo ja energiayhtiön, Vatajankosken Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Juha Lindholm.

Tuulipuisto on mahtava luomus, jossa on yhdeksän eri tuulimyllyä vähintään puolen kilometrin välein. Kävimme katsomassa ensimmäisen myllyn pystytystäkin. Komeaa valkeaa runkoa oli jo pystyssä, mutta osa oli vielä maassa, samoin sitten sähköä jauhavat siivet. Näistä yhdeksästä myllystä on nyt valmis suunnitelma, ja niiden lujat perustat on jo valettu ja tiet tehty jokaiselle myllylle. Kaiken kaikkiaan aikomuksena on saada kolmekymmentä myllyä samaan kokonaisuuteen, osa myös Kankaanpään alueelle, sillä Kankaanpään raja Santaskylän puolella ei ole kaukana.

Kuulimme myös kunnan murheita ja niitä riittää niin yleispoliittisesti kuin paikallisestikin. Kipein tarve on kunnostaa kantatie 44:n Honkajoelta Kankaanpäähän. Kauhajoen rajalle kunnostus on juuri suoritettu, mikä omalta osaltaan on tuonut uutta liikennettä muutenkin vilkkaasti ja myös raskailla rekoilla liikennöitävälle tieosuudelle. Samoin Honkajoki Oy:n eläinten teuraskuljetukset ovat koko ajan lisääntymässä, samoin puun ja  turpeen raskaskuljetukset. Silloistakin kannettiin  huolta, koska tieviranomaiset ovat esittäneet Vatajankosken sillan sulkemista sen huonon kunnon vuoksi.

SoTe-uudistus askarruttaa myös ja toivomuksena esitettiin hyvin liikkeelle lähteneen PoSan eli Pohjois-Satakunnan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän säilyttäminen. Kuntataloulen kasvava alijäämäisyys huolestuttaa myös, valtionosuuksia vähennetään jatkuvasti, mutta kuntien yli 500 lakisääteistä tehtävää ei karsita, kuten esim. erikoissairaanhoitoa, jonka saisi siirtää valtion piikkiin.