keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Äideistä parhain

Ennen äänenmurrosta Jari Huhtasalo lauloi kirkkaalla pojan äänellään paljon radiossakin soitetun laulun: Äideistä parhain sä oot. Sain olla keskikoulussa jopa Jarin opettajana, hän oli silloin jo kuuluisuus ja hyvissä varoissa. Nykyisin hän toimii seurakunnan diakonina ja hänen vaimonsa on kirkkoherrana.

Kevät on toiveiden ja monien tärkeiden juhlien aikaa. Muistetaan veteraaneja, koulunsa päättäviä ja jaetaan valkolakkeja. Äitienpäivä on aina toukokuun toisena sunnuntaina, jolloin täydellä syyllä saamme muistaa kultaisia äitejämme, ovat he sitten vielä elossa tai jo perille päässeitä taivaan kotiin.

"Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevä", kuvaa Lauri Viita äitiemme hellittämätöntä uskoa ja toivoa myös lastensa parhaasta menestymisestä. "Äiti on hyvin kiltti sana - paras sana", kirjoittaa toinen runoilija Uuno Kailas. Ainoan Nobel-kirjailijamme Frans Emil Sillanpään kynästä on puolestaan syntynyt herkkä kuvaus: "Äidit, ihmiskunnan Äidit." Sen lausumista ei tarvitse arkailla. Se kestää; se on komeimpia käsitteitä, mitä voimme ajatella. Äitien sarja, maapallon ensimmäisestä Äidistä sen viimeiseen - eikö kaikki, mikä meitä liikuttaa, jollakin tavoin liity tuohon mielikuvaan?"

Mikää ei olekaan liian kauniisti sanottu äideistämme. Siksi myös runoilijamme ovat siivittäneet kynänsä parhaimpaansa äitiään ajatellessaan. Liian harvoin vain muistamme kiittää äitiä, siksi äitienpäivä on hyvä keksintö: edes silloin on kiitoksen aika. Ja vaikka äitienpäivänä on yleinen tapa muistaa äitiä tai käydä hänen haudallaan, niin se ei ole pelkästään tapa, vaan kaikessa on myös sydän mukana.

Jeesuksen oma äiti Maria on hyvä esimerkki perusäidistä köyhänä ja vaatimattomana. Enkelin ilmoituksen jälkeen hän oli heti nöyrästi valmis Vapahtajamme äidiksi. Jouluvirren "Enkeli taivaan lausui näin" sävelellä saammekin virsikirjan mukaan laulaa myös Marian ylistystä: "Minulle Herra voimallansa on tehnyt ihmetekojaan, kun alhaista hän armahti ja tehtäväänsä valitsi."

Kirkon historiassa kerrotaan hurskaasta äiti Monicasta, joka joutui suremaan poikansa joutumista huonoille teille. Häntä kuitenkin lohdutettiin, ettei niin monien kyynelten ja rukousten lapsi voi mennä hukkaan. Ja niin äiti saikin vielä ennen kuolemaansa iloita poikansa paluusta. Ja pojasta Augustinuksesta tuli yksi tunnetuimmista kirkkoisistä, joka kokemuksestaan tajusi syvästi kristinuskon salaisuuden sanoessaan, että ihmissydän on levoton, kunnes se löytää levon Jumalassa.

Näin jälleen äitienpäivänäkin - tietysti aina muulloinkin - saamme kiittää äitiä kaikesta siitä, mitä hän on hyväksemme uhrannut. Saamme rukoilla Väinö Malmivaaran virren tavoin: "Nyt kädet yhteen liitämme ja äidistämme kiitämme. Lahjoita, Jeesus, laupias, äidille ilo autuas". Ja kaikki yhdessä saamme kiittää Jumalaa ja Vapahtajaamme siitä, että he kuljettavat meitä lankeavia lapsiaan opetuslapsijoukossaan antaen vielä tehtävänkin niin valtaisan: Rakastakaa toisianne.