maanantai 13. toukokuuta 2013

Armon kerjäläisiä me olemme

Hyvinvointiyhteiskunnassamme olemme joutuneet hätkyhdyttävään tilanteeseen: yhä useampi joutuu tuntemaan olevansa syrjäytynyt, ns. B-luokan kansalainen. Työttömyyden tai muun ylivelkaantumisen tähden rahat eivät yksinkertaisesti riitä jokapäiväiseen toimeentuloon. Kuitenkin jokaisesta pitäisi huolehtia kehittyneen sosiaaliturvamme avulla, mutta aukkoja näyttää löytyvän, ja jopa hyväntekeväisyysjärjestöjen ruokajonoihin riittää apua tarvitsevia.
 
Aikamme laajalle levinnyttä henkistä ilmapiiriä, piittamattomuutta ja pelkästään oman edun ajamista on kuvattu osuvasti:

-Eivätkö meidän nykyinen lamamme ja siihen johtaneet tapahtumat ole selkeä todistus vääristä ihanteista, rahan ja mammonan vallasta ihmismielen yli, oikeuden polkemisesta maahan rahanhimossa, kuvitelmasta, ettei rikastumiseen tarvita työtä, kunhan osaa keinotella tarpeeksi hyvin?

-Kun ihminen on päässyt elämässään korkealle, hän tavallisesti on noussut, kuten sanotaan, pätemättömyytensä tasolle. Se merkitsee, ettei hän enää hallitse niitä asioita, jotka hänen pitäisi hoitaa. Tämä kaikki johtaa lopulta romahdukseen. Mutta siitä huolimatta me yhä ihailemme vahvuutta, suuria saavutuksia, rikkautta. Paha on meissä sisällä. Siksi taistelu on niin vaikeaa, useimmille ylivoimaista.

Jumalan valtakunnassa arvot ovatkin päinvastaisesti: "Mikä maailmassa on heikkoa, sen Jumala valitsi saattaakseen häpeään sen, mikä on voimakasta." Siksi meidän tulee aina muistaa, ettei taivasosuutta ansaita eikä saada oman erinomaisuuden tähden, vaan yksin lahjana Kristuksen ansion kautta sulasta armosta. Niinpä Kallis hunajanpisara -kirjasessakin todetaan, että annapa luonnon tehdä evankeliumi, niin se on tuleva täysin vastaiseksi Kristukselle. Se tulisi olemaan vanhurskaita, viattomia, pyhiä ja muita sellaisia varten. Kristus sen sijaan on tehnyt evankeliumin juuri sinua varten, so. puutteenalaisia syntisiä, jumalattomia, epävanhurskaita ja kirottuja varten.

Saamme sydämemme pohjasta rukoillen veisata: "On Jeesuksen rakkaus ihmeellinen: ei hukkaan hän syntistä heitä. Hän etsii ja löytää ja taivaallisen suo rauhan hän seurata meitä. Jeesus vaivaiset syntiset korjaa."

Ja näin voimme yhtyä Jakko Haavion runoon:

Ken Isän lapsi on, hän riemuitsee,
kun iäisyyden portti aukenee.
Alati seurattuaan Karitsaa
nyt armon kerjäläinen kodin saa.
Ja näkymätön on jo näkyvää,
muu katoaa, vaan taivaan autuus jää.