keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Eduskuntapäivää

Tänä aamuna oli eduskunnan rakennustoimikunnan kokous, iltapäivällä johdin loppuun istunnon, jossa keskusteltiin sadan puheenvuoron voimin. Aiheena oli hallituksen tiedonanto Euroopan rahoitustusvakausvälineen varainhankinnalle annetun valtiontakauksen voimassaolonajan pidentämisestä. Sekä perussuomalaiset että keskustapuolue esittivät hallitukselle syystäkin epäluottamuslausetta, josta äänestetään myöhemmin.
 
Syy on aika vinha, Euroopan kriisimaiden velkojen takaisinmaksuaikoja pidennetään melkoisesti. Mikä on sellainen laina, että sen takaisinmaksuaikaa on vuoteen 2070 asti eli lainan lankeaminen on 57 vuoden päässä. Pidennystä näille Kreikan lainoille tuli kokonaista 32,5 vuotta. Vähän vähemmällä päästiin Irlannin ja Portugalin velkojen osalta, pidennystä vain 8 vuotta vuoteen 2058 eli 45 vuoden pituinen laina, ei tosin sekään niitä lyhytaikaisempia. Tällaisia hallitus kehtaa esittää, kun esimerkiksi Kreikan valtionvelka on 180 % bruttokansantuotteesta. Uskooko joku vielä, että Kreikka joskus maksaisi velkojaan? Ennemmin voisi uskoa joulupukkiinkin.
 
Olin myös mukana eduskunnan, Anders Chydenius-säätiön ja Oskari Tokoi -seuran seminaarissa, jossa kerrottiin molemmista historian merkkimiehistä ja luovutettiin Chydeniuksen kirjoja sekä todettiin Tokoin tietoja kerätyn seuran nettisivustolle. Molempien merkkivuosi on menossa siten, että Chydeniuksen kuolemasta on kulunut 210 ja poliittisen toiminnan alkamisesta 250 vuotta, Tokoin syntymästä 140 ja hänen valitsemisestaan eduskunnan puhemieheksi 100 vuotta. Näin kertoi eduskunnan puhemies Tokoin puoluetoveri Eero Heinäluoma, joka siis on nyt puhemiehenä, tasan sata vuotta Tokoin jälkeen.