lauantai 15. kesäkuuta 2013

Riemun suuri soitto Karjalasta kajahtaa

Karjalan maratonin aikani 1.28.13 olisi tosi hyvä maratonajaksi, mutta kun Karjalan maraton onkin vain 10 mailia eli vähän yli 16 km. Pitkä matka sekin on juostavaksi vähän huonokuntoisena.

Karjalaisten kesäjuhlat ovat tässä viikonvaihteessa Porissa ja otin osaa joka kerta järjestettävään Karjalan maratoniin. Edellisen kerran vuosijuhlat olivat Porissa 2002, Karjalan maratonin olen juossut aiemmin ainakin Porissa ja Raumalla. Nyt ensimmäistä kertaa 70-vuotiaiden sarjassa sain selvän voiton.

Päivien avajaisjuhla olikin tavanomaista juhlavampi, kun juhlapuhujana oli itse Porin vävy, Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö. Hän pitikin huumoripitoisen, mutta asiavaltaisen puheen. Karjalaista heimohenkeä kohottivat myös juhlan tervehdyssanat lausuneet Satakunnan karjalaseurojen puheenjohtaja Jouko Hämäläinen ja Karjalan Liiton liittovaltuuston puheenjohtaja Matti Puhakka. Sama Puhakka johti minun tullessani eduskuntaan vuonna 1979 sosiaalivaliokuntaa, jossa sain tehdä monia vastalauseita oppositiossa olijana.

Juhlassa oli koskettavia musiikkiesityksiä, vaikka juontaja, laulaja Erkki Liikanen ei itse esittänyt soolonumeroita, lauloi hän esilaulajana "Karjalan pitäjät", jossa kaikki kokonaan tai osittain menetetyt Karjalan pitäjät tulivat esiin, myös isoisäni syntymäpitäjä Virolahti. Satakunnan ja Pohjanmaan yhtynyt sotilassoittokunta esitti sikermän karjalaissävelmiä säestäen myös yhteisesti lauletut Satakuntalaisten ja Karjalaisten maakuntalaulut. Myös kansanmusikkiyhtye Nirsot, Kristiina Olanto-kvartetti, Pääkaupungin Karjalaisten Nuorten Jenga-kansantanssiryhmä ja Karjalan Gornitsa Petroskoista toivat oman hienon panoksensa musiikkipainotteiseen ohjelmaan.

Virolahden Karjalaseuran lippu oli myös sopivasti vihittävänä, ja tehtävän suoritti piispa Kaarlo Kalliala.

Juhlan hyväksi oli nähty paljon vaivaa ja siksi se muodostui antoisaksi karjalaisuuden kavalkadiksi sekä kunniakkaiden muistojen ja perinteiden vaalijaksi, kuten päätöslaulukin: "Suloisessa Suomessamme oisko maata armaampaa, kuin on kaunis Karjalamme, laulun laaja kotimaa."

Ei kommentteja: