keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Kirkkopäivä

Aamupäivällä sain olla keskiaikaisessa  Rauman Pyhän Ristin kirkossa. Olimme Satakunnan  seutukunnallisen sotiemme veteraanien kirkkopäivän yhtenä vakioehtoollisavustajana rovasti Jussi Pelto-Pirin kanssa, vähän niin kuin luottopappeina. Varsinaiset messun toimittajathan vaihtuvat vuosittain sen mukaan, missä kirkkopäivä järjestetään. Tänä perjantaina Raumalla oli saarnaajana johtava kappalainen Ville Niittynen.

On mieltä liikuttavaa ja ylentävää saada olla yhä edelleen koolla kunniakansalaistemme, sotiemme veteraanien ja rintama- ja kotirintamanaisten kanssa. Niin olimme nytkin kirkontäyteisen kirkkokansan joukossa, jossa oli mukana myös päiväjuhlan juhlapuhuja, emeritus arkkipiispa John Vikström.

 Aluksi veisattiin kesävirsi 572, koska suvivirsi 571 oli ollut jo päiväjuhlassa. Virressä 428 vakuutettiin iäkkäille veteraaneille hyvin sopivasti, miten tässä valtakunnassa ovat heikot vahvoja, sairas terveen parantaa, saaja auttaa antajaa. Päätösvirtenä oli tuttu Jean Sibeliuksen säveltämä Soi kunniaksi Luojan, joka veisattiin voimakkaasti todella sydämen pohjasta nautitun ehtoollisen herättämällä kiitosmielellä. Kaikki nämä puhuttelevat virret veisattiin kokonaan.

Saarnaaja Ville Niittynen kosketteli historiamme vaikeita tapahtumia viitaten myös useamman kerran 70 vuoden takaisiin aikoihin. Se osui minuun henkilökohtaisesti siksikin, että syksyllä tulee (jos Jumala suo) kuluneeksi sama vuosien määrä syntymästäni. Isäni oli kuollut kesällä 14.6. ja äitini eli raskasta aikaa, mutta kuitenkin myös toivorikasta uuden elämän kantajana ja tulevana synnyttäjänä.

---

Eduskunnassa kello 14 alkaneessa täysistunnossa puhuttiin kuusi tuntia - 141 puheenvuoron voimalla, joista perussuomalaiset käyttivät 33 - valtiontalouden kehyksistä vuosille 2014-2017 valtiovarainvaliokunnan laatiman monikymmensivuisesen mietinnön pohjalta, joka oli tehty valtioneuvoston tekemän selonteon pohjalta . Talousmittarit eivät näytä kovin hyviltä ja paljon olisikin tehtävä talouden tasapainottamiseksi. Sahuri Teuvo Hakkarainenkin käytti kolme puheenvuoroa siitä, miten talous saadaan pyörimään vain yritysten avulla  ja lopetti sanomalla olevansa kyllä valmis antamaan hallitukselle neuvoja, jos vaan tullaan kysymään.

Ei kommentteja: