keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Malttia ja harkintaa kuntauudistukseen

Kuntauudistusten suhteen tuntuu alun hämmennyksen jälkeen pieni kilpajuoksu nostavan päätään. Tässä asiassa en kuitenkaan kannata kiirehtimistä.

Hallitus on ilman parlamentaarista valmistelua ryhtynyt vaatimaan sote-uudistusta käyttäen sateenvarjona läpinäkyvästi kuntarakenneuudistusta eli kuntakoon merkittävää kasvattamista. Hallitus on esittänyt kuntajakolain väliaikaista muuttamista sekä joidenkin sen säädösten kumoamista ja pyrkii näin korjaamaan aiemmin annettua kuntajakolakiesitystä. Eduskunnassa onkin virinnyt opposition kesken ajatus, että muodostamme 177 kunnassa enemmistön opposition voimin ja voimme estää kunnallisen itsehallintolain mukaisesti nykyiset kaavailut. Tänään olemme yhdessä antaneet tästä yhteisen vetoomuksen kuntapäättäjille. Eduskuntavaalien jälkeen voidaan parlamentaarisessa järjestyksessä, kaikkien puolueiden mukana ollessa edetä kunta-asioissa ja lähteä tekemään tarvittavia uudistuksia. Ne lähtevät kuitenkin kuntien vapaaehtoisuudesta, kuntien itsehallintoa ei voida valtion taholta johtaa pakotteilla.

Tämän hetken esitys veisi kunta-asioita päätökseen hallinto edellä palveluiden jäädessä taka-alalle, vaikka juuri palveluiden hyvä tuottaminen on uudistuksen tärkein asia.  Myös aikataulutuskysymykset ovat ongelmallisia liian kireän aikataulun vuoksi. Koska sote-uudistuksen periaatteista ei ole vielä tietoa, kuten myös perustuslakivaliokunta toteaa, ei kunnilla ole riittäviä mahdollisuuksia päätöstensä tekemiseksi. Koko yrityksen päätarkoitukseksi paljastuukin kuntarakenteen muuttaminen entistä suuremmiksi yksiköiksi, mutta silti ei puututa itse pääasiaan: palveluihin, rahoitukseen ja toimintojen vaikutuksiin.

Tärkeimpänä pääasiana sote- ja kuntauudistuksissa tulee olla palveluiden saaminen kattavina, hyvälaatuisina ja läheltä. Emme ole valmiita suoralta kädeltä romuttamaan nykyisin voimassa olevaa järjestelmää, vaan sitä on kehitettävä.

Varsinaisen maratonin aika ei ole vielä. Hyvin suoritettu juoksu ja maaliin selviytyminen vaativat hyvää pohjakuntoa ja harkittuja askeleita yhdessä muiden kanssa.


Anssi Joutsenlahti

Eduskunnan II varapuhemies

Ei kommentteja: