tiistai 4. kesäkuuta 2013

VM hiillostettavana

Timo Soini antoi ylimääräisessä ryhmäkokouksessa lisäselvitystä Helsingin Sanomissa sunnuntaina olleeseen koko etusivun ilmoituksestamme. Asian johdosta näyttää olevan hätä monella taholla, niin valtiovarainministeriössä kuin hallituksessakin.

Jatkuvasti väitetään 900 000 miljoonan vakuuksien olevan olemassa, mutta näin ei todellakaan ole. Kreikan valtion kanssa ei ole mitään vakuussopimusta, eivätkä Kreikan pankkien kanssa solmitut johdannaissopimukset ole vakuuksia, vaan tuottojenvaihtosopimuksia, jotka kaiken lisäksi ovat sulkutilillä, joita päsevät tarkistamaan vain hallitus ja Kreikan pankki. Me muut joudumme olemaan täysin tietämättömiä niistä, joten meille voidaan puhua mitä tahansa asiasta.

Esiintuloamme on väitetty galluptulosten laskun siivittämäksi. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen; koko kevään gallupit näyttivät perussuomalaisille nousua ja lehden ilmoitus oli jo jätetty samana päivänä kuin ensimmäisen kerran laskua näyttänyt gallup-tulos julkaistiin. Kun ilmoitus oli jätetty Hesariin torstaina, niin ihme ja kumma, perjantain lehdessä oli sivun juttu olemattomista vakuuksista.

Ilmoituksen hinta ei myöskään ole niin suuri kuin on arveltu, mutta hintakin on täytynyt ilmoittaa, kun ihmetellään, miten näin kallis ilmoitus on tehty. Hinta on 35 000 euroa, ei siis 50 000, koska mukana on mainostoimistoalennus ja yhteiskunnallisen ilmoituksen alennus, kun kyseessä ei ole vaali-ilmoitus, eikä ilmoituksessa ole ainoatakaan vaali-sanaa.

Salailupäätöksen purkaminen oli suuri voitto meille perussuomalaisille. Oikeuskansleri purki päätöksen Pirkko Ruohonen-Lernerin ja lakimiehemme Erkki Havansin kantelun johdosta. Tänään Helsingin Sanomat kirjoittaa epäilystä, että salailupäätöksen isänä olisi valtiovarainministeriön tilaaman ulkopuolisen lakiasiaintoimiston kädenjälki. Otsikkona on: "VM ulkoisti julkista valtaa."

Päivän Iltasanomat puolestaan kirjoittaa aukeaman artikkelissa Suomen jäävän ilman vakuusrahoja Espanjan lainoissa, koska sopimuksessa on miina, joka lauetessaan jättäisi Suomen ilman vakuuksia. Eilinen Iltalehti on koonnut viisi kappaletta vakuussopan keskeisiä kummallisuuksia.

Ja kaiken kaikkiaan on muistettava, että parhaassakin tapauksessa vakuudet ja vastaavat kattavat vain osan lainoista ja takuista, joiden määrääkään ei kukaan tiedä, on vain esitetty 50-70 miljardiin nousevia lukuja.

Ei kommentteja: