keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Kysely pienteurastamoiden puolesta




KIRJALLINEN KYSYMYS

Pienteurastamoiden perustamisesta

Eduskunnan puhemiehelle

Etelä-Pohjanmaalla on vain yksi pienteurastamo. Lehmän teurastuksesta se laskuttaa 700 euroa. Kyseisen lehmän omistaja saa tuottajana lihoista kohtuuhintaan myytynä vain 330 euroa.

Tarkastus- ja hygieniatarkistukset tulevat pienteurastamon pienillä määrillä kalliiksi. Lääkärintarkastukset ennen ja jälkeen teurastuksen kangistavat toimintaa. Suurteurastamot vievät voiton tehokkuudella ja mm. ruhonosien jäljittämisen onnistuessa eläinyksilön tarkkuudella uuden teknologian avulla.

Kun pienteurastamoiden vähäisyys estää kilpailun syntymisen, olisi uusien teurastamojen perustaminen saatava lainsäädännön kautta helpommaksi ja niiden toimintaa rasittavat lisäkustannukset alemmaksi.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus aikoo tehdä jotta pienteurastamoiden perustamisen byrokratiaa saataisiin helpommaksi ja toimintaa rasittavat kustannukset kevyemmiksi, että uudet pienteurastamot toisivat tervettä kilpailua markkinoille ja sitä kautta lihantuottajat saisivat kohtuullisen korvauksen tuotteistaan?


Helsingissä 2 päivänä heinäkuuta 2013

Anssi Joutsenlahti / ps

Ei kommentteja: