perjantai 9. elokuuta 2013

Merellisyyttämme entistä enemmän hyödyntämään

Kirjoitin facebookiin päivällä: "Perjantaipäivä koitti poutaisena, joskin pilvisenä. Luvattu myrsky on riehunut onneksi yön aikana ja sadettakin on tullut riittämiin. Tänään on edessä siunaustilaisuus ja perussuomalaisten vapaamuotoinen yhdessäolo Eur´joella iltasella!"

Eur´joelta palasin, kuten on tapana sanoa, väsyneenä mutta onnellisena. On todettava, että maakuntamme merellistä puolta ei ole suitsutettu niin paljon kuin aihetta olisi. Tällaiselle maakravullekin kokoontuminen Eurajoen kunnan rantasaunalla Lahdenperässä, Verkkokarin tien päässä näytti taas kerran upeat merinäköalat. Tällä kertaa lahden toiselta puolelta, kun alkuviikosta olimme katsomassa samaa merenrantaa tois´ puolelt´ lahtea eli Olkiluodon ydinvoimala-alueelta.

Melki katteeks käy eurajokisten hyvinvointi, kun tämäkin rantasauna on kuntalaisten vapaassa käytössä ja tiekin on sinne päällystetty, kulkien läheltä Vuojoen kartanoa. Tuo ennen kunnalliskotina toiminut kartano luovutettiin myös yleiseen käyttöön ja uusi kunnalliskoti rakennettiin keskustaan.

Ydinvoimala poikii Eurajoelle vuodessa jopa 8 miljoonaa, kun kunta saa itse koko alueesta kertyvän kiinteistöveron. Lakia on muutettu siten, ettei näitä kiinteistöverotuloja enää tasoiteta kuntien kesken, ettei joku - niin kuin tässä tapauksessa Eurajoki - saisi kohtuutonta etulyöntiasemaa alueelleen sijoittuneista suurista kiinteistöveron maksajista.

Ajelin kotiin päin Kuivalahden kautta rantatietä Luvialle, jossa vasta tulin valtatie 8:lle. Juuri julkistetussa uudessa budjettiehdotuksessa saisi Valtatie 8 Turun päähän Maskun tienoolle rakentamisrahaa. Kunnostaminen jatkuu vuosien myötä myös Satakuntaan. Kyllä tie parantamista vaatiikin, kun mennessä Luvian kohdalla autoletkan edessä ajoi traktori monta kilometriä ja tukkirekkojakin oli matkalla. Rantatiekin oli melkein koko matkan metsäistä, varsinaisen merenrannan jäädessä vähän etäämmälle. Rakentamiselle ja yrittämiselle olisi yllin kyllin tilaa merenkin lähimaastoissa!

Ei kommentteja: