keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Valtiopäiviä 150 vuotta

Säännöllisen eduskuntatyön 150-vuotisjuhlaa vietetään arvokkain menoin. Mukana on myös Venäjän Duuman delagaatio. Puhemiehistönä kävimme pääsihteerin kanssa laskemassa seppeleet J.V. Snellmanin ja Aleksanteri II:n patsaille. Tuomiokirkossa oli juhlajumalanpalvelus ja sen jälkeen eduskunnassa juhlaistunto.

Arkkipiispa Kari Mäkinen saarnasi kirkossa tekstinään "Jeesuksen parantama vesitautinen sabbattina", niin kuin hän luki 150 vuotta sitten voimassa olleesta raamatunkäännöksestä. Yli sadan lapsen muodostama kuoro Kannelkellot lauloi kahteen otteeseen. Veisuu oli voimakasta, kuten aina näissä valtiopäiväjumalanpalveluksissa. Kansanedustajia oli myös paikan päällä runsaasti: kolme linja-autollista.

Juhlaistunnossa puhemiehet ja kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat kiittelivät juhlapäätöstä: Tuetaan erityisesti nuorten venäjän kielen ja kulttuurin opiskelua. Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva rahasto sijoitetaan vuoden alussa perustettuun Cultura-säätiöön, jonka edeltäjä oli Venäjän ja Itä-Euroopan instutuutti. Pesämunaksi on päätetty 10 miljoonaa. Venäjän delegaation edustajat tervehtivät toimenpidettä tyytyväisyydellä, muttei ainakaan vielä tullut tietoa maan sijoituksesta rahastoon. Se lienee presidenttien välisen jatkokeskustelun takana.

Juhalaistunnon jälkeen edustajille ja kutsuvieraille oli tarjoilua valtiosalissa. Presidenttipari Niinistön lisäksi pöydässämme istuivat presidentit Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari puolisoineen, samoin puhemiehistö puolisoineen, paitsi Pekka Ravin puoliso, joka oli tekemässä koulutyötä Joensuussa, pääministeri Jyrki Katainen, arkkipiispa Kari Mäkinen sekä Venäjän suurlähettiläs ja Duuman delegaation puheenjohtaja Sergei Miranov ja tulkki.

Vielä illalla on juhlakonsertti Sibelius-Akatemian juhlasalissa, jonne eduskunta siirtyy väistötiloihin seuraavien eduskuntavaalien jälkeen v. 2015, kun päärakennuksemme menee remonttiin ollakseen entistä ehompi tasavallan 100-vuotisjuhlissa vuonna 2017. Konsertissa esiintyy Akatemian juuri valmistuneita tai vähintään valmistumisvaiheessa olevia oppilaita. Alkujaksolla on klassisempaa ja väliajan jälkeen modernimpaa, jazzahtavaa musiikkia.

Ei kommentteja: