torstai 21. marraskuuta 2013

Raja-aitakiistoja

Eduskunnan puhemiehelle
Kahden tontin välisen raja-aidan tekemiselle tarvitaan aina naapurin suostumus. Tietyissä tapauksissa tarvitaan toimenpidelupa myös kaupungin rakennusvalvontaviranomaiselta. Naapurusten välisiä, jopa surmatöihin johtaneita, vuosikymmeniä jatkuneita ristiriitoja syntyy silti raja-aidan tai muun, naapurin tontille näkyvän häiritsevän tekijän seurauksena. Puiden juuristot voivat konkreettisesti vahingoittaa kiviaitoja, salaojitusta tai rakennuksen perustuksia. Runsaat lehtimäärät voivat tukkia räystäitä, ja rakennuksen kattoa voidaan joutua puhdistamaan tavallista useammin.
Tilanne jumittuu joskus pahasti, kun kaupungin virkamiehetkään eivät puutu asiaan, vaan jättävät maanomistajat omilleen. Näin kävi esim. Porissa, jossa naapurin yli 20-metriset puut ylittävät liki 80-vuotiaan naapurin raja-aidan. Vanhat puut ovat kovalla tuulella ja myrskyssä todellinen uhka talolle. Keskustelu naapurusten välillä ei johtanut mihinkään, vaan puut ovat yhä paikoillaan. 80-vuotias on ottanut yhteyttä kaupungin virkamieheen. Monelle eri henkilölle asiansa kerrottuaan soittaja sai tyhjänpäiväisen vastauksen, ettei kaupunkikaan voi pakottaa ketään kaatamaan puita, mutta soittajalla on asiasta jo naapurille huomautettuaan oikeus katkoa omalta puoleltaan oksat ja juuret omalla kustannuksella. Tämä ei hänen ikäiseltään kuitenkaan ymmärrettävästi onnistu, ja sen kaupungin virkamieskin myönsi. Puun omistajalla on säädösten mukaan lisäksi oikeus vaatia vahingonkorvausta, jos naapuri vahingoittaa puuta tarpeettomasti. Haitan pitää olla merkittävä, että naapurin puiden oksiin ja juuriin voi käydä käsiksi.
Valvontatehtävään asetetut kaupungin virkamiehet olisikin lainsäädännön kautta saatava noudattamaan ja valvomaan asetettuja lakeja ja ohjeistamaan riitatilanteissa kumpaakin osapuolta täsmällisin toimeksiannoin. Koska rakennusvalvontaviranomaisen on velvoitettava kiinteistön haltijaa muuttamaan rakennusasioissakin toteutukset säännösten vaatimukset täyttäviksi, tämä pitää ulottaa velvoitteena lainsäädännön kautta myös rakennuksen ulkopuolisiin rakenteisiin ja raja-aitoihin.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Aikooko hallitus säätää lain raja-aidan ja naapurin puolelle kasvavan puuston aiheuttamien haittojen poistamiseksi virkamiesten toimesta selkein säännöin?
Helsingissä 21 päivänä marraskuuta 2013
Anssi Joutsenlahti /ps

Ei kommentteja: