keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Tiistaita eduskuntatyössä

No niin, eilen illalla oltiin kahdenkymmenen perussuomalaisen kansanedustajan ryhmänä lähes klo 22 asti Suomen Pankissa pääjohtaja Erkki Liikasen kutsumina. Sieltä menin suoraan kämpille ilman työhuoneessa ja tietokoneella käyntiä. Yritin Lumia-puhelimen kautta kirjoittaa facebookiin kuulumisia, mutta torsoksi jäi, kolme enemmän tai vähemmän huonoa yritystä näkyy tulleen ilmi sivustolla. Nyt koneella yritetään paremmalla onnella. On muuten Lumian näippäimistöt liian minikokoisia meikäläisenkään työmiehen sormille.

Tiistai oli todella vierailujen ja tietoiskujen päivä. Suomen Pankissa kuulemamme neljän esitelmän lisäksi ryhmähuoneessamme oli pääjohtaja Leo Nissinen esikuntineen kertomassa Suomen Tullin näkymistä. Valtion kestävyysohjelman ja rakenneuudistuksen toteuttamat henkilöstövähennykset eivät hyvältä näytä tullinkaan osalta, koska tehtävät lisääntyvät jatkuvasti yksinomaan itärajalla räjähdyksenomaisesti kasvavien turisti- ja tavaravirtojen vuoksi. Supistusten sijasta tarvittaisiin ainakin 120 uutta henkilötyövuotta. Toiminnan kehittämisen ansiosta monia tehtäviä voidaan hoitaa sähköisesti, mutta tullin kantamien, yhteensä 10 miljardin suuruisten verojen ja tullien tulisi merkitä jotain myös tullin resurssien turvaamisessa.

Päivällä kävimme myös avaamassa eduskunnan 150-vuotisjuhlanäyttelyn puhemies Eero Heinäluomen puheella Kansallisarkiston tiloissa otsakkeella "Suomen Suuriruhtinanmaan wastaiselle menestykselle - Valtiopäivät 1983-1864". Nähtävillä on monia tärkeitä alkuperäisiä dokumentteja ja ajan esineistöä, mm. valtiopäivät avanneen Venäjän  keisari Aleksanteri II valtaistuin ja neljän säädyn, aateliston, papiston, porvariston ja talonpoikien ensimmäisten puhemiesten muotokuvat. Näyttely on auki ensi kevääseen ja sisäänpääsy ilmainen. Kannattaa käydä todentamassa kansallisvaltiomme kevään mielenkiintoista historiaa.

Ehdin sentään johtaa puhettakin pari tuntia ennen Suomen Pankkiin lähtemistä. Kirjotetaan Suomen Pankin terveisistä seuraavassa postauksessa.

Ei kommentteja: