torstai 7. marraskuuta 2013

Tulevaisuusselontekoja jopa kaksittain

Samana päivänä kaksi tulevaisuusselontekoa, kun julkistettiin Himasen 700.000 euron tutkielma ja valtioneuvoston tekemä tulevaisuusselonteko lähetettiin täysistunnossa valiokuntakäsittelyyn, jossa on käytetty hyväksi myös Himasen tutkijaryhmän julkaisua.

Eduskunnan kyselytunnilla Timo Soini kysyi tästä Himasen kohua herättäneestä selonteosta ihmetellen erityisesti sitä, että perussuomalaiset on ainoa puolue, joka tekstissä mainitaan. Perussuomalaisten todetaan  vaikuttaneen jopa Euroopan unionin poliittiseen ajatteluun vaarantamalla Euroopan koko tukipaketin Portugalille. Siitä lähtien Euroopan maiden välinen solidaarisuus on jatkuvasti heikentynyt. Myös perussuomalaisten JYTKYN eduskuntavaaleissa 2011 todetaan vaikuttaneet koko maan politiikkaan, varsinkin avoimuuteen ulkomaalaisia kohtaan.  Kyselytunnilla muuten perussuomalaiset saivat 8 ja keskusta 9 puheenvuoroa, aika tasapuolisesti siis, vaikka salissa istuessa tuntui puheenvuorojen jakautuneen epätasaisemmin.

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteosta "Kestävällä kasvulla hyvinvointia" käytettiin lähes 80 puheenvuoroa, jotka jakautuivat seuraavasti: perussuomalaiset 19, kokoomus 18 (joista 6 oli ministeri Kataisen ja Vapaavuoren osalla),  keskusta 13, vihreät 5  (jotka kaikki olivat Oras Tynkkysen puheenvuoroja). Kolmeen puheenvuoroon pääsivät kd, vasenryhmä ja Hirvisaaren perustama Muutos 2011, vasemmistoliitolla ja ruotsalaislla oli kaksi puheenvuoroa. Itse sain johtaa puhetta koko istunnon loppuosan eli kello 18.00 - 21.16.

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeisten varsinaisten puheiden pituudeksi oli sovittu enimmillään 3 minuuttia. Pisimmän puheen piti Ilkka Kantola 4.30, toisena Lea Mäkipää 4.20, kolmantena Simo Rungren 4.00 ja neljänsinä Jari Leppä ja Kimmo Kivelä 3.50. Valtaosa kuitenkin puhui kiltisti enintään sen sallitun ajan 3 minuuttia.

Perussuomalaiset tietysti arvioivat selontekoa melko kriittisesti, kuten oppositiossa kuuluukin. Suuria uraauurtavia tulevaisuudennäkymiä ei seloteosta löydy. Totta tietysti on vanha viisaus, ettei mikään ole vaikeammin ennnustettavissa kuin tulevaisuus.

Ei kommentteja: