torstai 26. joulukuuta 2013

MMM 2014

Mitä Missä Milloin -vuosikirjan toimitus lupaa ensi jouluksi jo 65:nnen vuosikirjan. Kirjakauppiaan poikana olen siinä onnellisessa asemassa, että omistan kaikki nämä tähänastiset 64 kirjaa, osan jopa kaksin kappalein siltä ajalta, kun asuin muualla, ennen palaamista takaisin tähän lapsuudenkodin taloon.

Tämänkertainen kirja kertoo tapahtumista syyskuusta 2012 elokuuhun 2013. Monet artikkelit ovat todella mielenkiintoisia ja koko vuoden uutiskatsauksessa on talletettu päivä päivältä paljon muistamisen arvoisia tapahtumia. Euroopan unionin ja Suomen eduskunnan vuoden aikana tekemät päätökset ovat saaneet omat artikkelinsa. Kolmannen kerran valituista puhemiehistä on jopa pieni kuva.

Timo Soinista on kirjassa sivun kokoinen kuva, kun hän johti puolueen taas vaalivoittoon kunnallisvaaleissa. Kannatus nousi edellisvaalien 5,4 prosentista 12,3 prosenttiin. Muut puolueet tulkitsivat lievät tappionsa "torjuntavoitoiksi". Kirjasta löytyy myös kuntakohtaiset vaalitulokset. Äänestysprosentti vaan ikävä kyllä laski edelliskerran 61,3 prosentista 58,3 prosenttiin.

Monipuolisista ja todella lukemisen arvoisista artikkeleista voisi mainita Hurtigruten-matkan pitkin Norjan jylhää rannikkoa. "Juutalaisuuden jäljillä" kertoo, ketkä ovat juutalaisia. Helsinki, 200-vuotias pääkaupunki, on saanut lyhyehkön historiikin. Tarpeellista on myös tietää, että uni hoitaa aivoja. Ensimmäinen maailmansota pitkittyi pahasti aiotun lyhyen salamasodan sijaan. Keisari Augustus taitavana vallankäyttäjänä oli melkoinen narkissos.

Joka vuosi MMM-tietokilpailun 10 kysymykseen vastanneena iloinen yllätys oli, että pääsin yhdentoista armoitetun kirjalahjapalkinnon voittajaksi, joiden nimet myös mainitaan kirjassa.
Näin sain valita kirjalahjoja, tosin tuli tilattua yksi kolmen kirjan sarja, joka olikin jo entuudestaan. Kirjoja kun on aivan lukematon määrä ja joukossa jopa lukemattomiakin (jopa suurin osa -valitettavasti). Mutta eikö ole niinkin, että joka tietoa lisää, hän tuskaa lisää!

Ei kommentteja: