keskiviikko 12. helmikuuta 2014

125 puheenvuoroa

Täysistunnon ainoana asiana oli tänään valtioneuvoston selonteko EU-politiikasta suuren valiokunnan mietinnön pohjalta. Mietintöön on liitetty myös yhdentoista muun valiokunnan lausunnot. Molemmilla oppositiopuolueilla on vastalauseet, joista äänestetään perjantain istunnossa.

Asian tiimoilta puhuttiin kuusi tuntia ja 14 minuttia, itse johdin istunnon loppuosan kaksi tuntia ja 44 minuttia. Puheenvuoroja käyttivät eniten EU-kriittisimmän puolueen meidän, perussuomalaisten edustajat, 42 kappaletta. Seuraaavana tulee keskusta 25, demarit 17, kokoomus 16 ja vihreät 9.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron käyttäjä Juho Eerola lainasi Tampereen yliopiston professorin lausuntoa, jossa tämä totesi: "Selonteko on yhdentekevä, latteudessaan masentava asiakirja, joka antaa huonon - mutta samalla ehkä realistisen - kuvan hallituksen tahtotilasta ja kyvykkyydestä." Eerola yhtyi lausuntoon ja sanoi Kataisen hallituksen seilaavan Euroopassa vailla suuntaa.

Teuvo Hakkarainen puki perussuomalaisten tuntoja sanoiksi todetessaan, että maksamme yhä enemmän, mutta vaikutamme yhä vähemmän. Kolmen viimeisen vuoden ajalta olemme EU:n nettomaksjana kahden miljardin verran.

Oppositio arvostelikin nykyeuron olevan liiana vahva ja siten kasvun este. Kysyttiin myös, mitä tarkoittaa hallituksen kannanotto tukea Euroopan tiiviimpää yhdentymistä silloin, kun se tunnetaan tarpeelliseksi, reiluksi ja oikeudenmukaiseksi. Paljon jäi vielä kysymyksiä ilmaan ilman selkeitä vastauksia!

Ei kommentteja: