torstai 20. helmikuuta 2014

Kansalaisaloite avioliittolain muuttamisesta

Puolitoista tuntia jo kestin kuunnella keskustelua kansalaisaloitteesta koskien tasa-arvoista avioliittolakia. Tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa tuotiin esille, vaikka avioliitto ei kuitenkaan voi olla kuin miehen ja naisen välinen liitto. Vain siten on luomisjärjestyksen mukaisesti vanhemmuus mahdollista, vain mies ja nainen yhdessä voivat saada lapsia. Ja vain siten voidaan taata yhteiskunnan ja yleensä elämän jatkuvuus. Miesparilla tai naisparilla tämä ei ole mahdollista, siksi ne myöskään eivät voi muodostaa avioliittoa.

Mies- ja naispareilla on jo kaikki lain suomat oikeudet rekisteröidyn parisuhteen myötä. Adoptio-oikeus on kaikilla ja toteutetaan vasta kovan kontrollin jälkeen. Yhteiseen  nimeen voidaan oikeuttaa pelkällä parisuhdelain muutoksella. Miksi pitäisi sekoittaa tähän ikiaikainen käytäntö avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona, josta vain voi syntyä lapsia ja niinmuodoin myös muodostua lapsiperheitä.

Joudun vielä loppuillasta johtamaan puhetta varapuhemies Ravin jälkeen.

- - - - -

Johdin neljä tuntia jatkuneen keskustelun loppuosan eli viimeisen tunnin klo 20-21.
107 puheenvuoroa käytettiin, kärjessä oli 24 puheella kokoomus, perussuomalaiset 21, vihreät 18, demarit 15, keskusta ja vasemmistoliitto 9, kd 7 sekä ruotsalainen puolue 3 puheenvuoroa, jossa oli mukana myös oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin puhe.

Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset ovat aviolittolain muuttamista vastaan, niin myös valtaosa keskustasta ja osa kokoomuksesta, vaikka äänekkäimpinä kokoomuslaisina keskustelussa olivatkin tätä aloitetta kannattavat. Muutosta samaa sukupuolta olevien avioliiton puolesta kannattavat lähes kaikki demareista sekä kaikki vasemmistoliitosta ja vihreistä, ilmeisesti myös suurin osa ruotsalaisesta puolueesta.

Aloite lähti nyt lakivaliokuntaan, jossa voimasuhteet ovat melko tasiaset, kuten edelliskerrallakin asiaa käsiteltäessä eduskunta-aloitteen pohjalta. Silloin nykyisen avioliiton kannalla olevat voittivat eikä lakia käsitelty. Myös koko täysistuntosalissa puntit ovat melkolailla tasan.

Ei kommentteja: