tiistai 4. helmikuuta 2014

Istuvan eduskunnan vimeiset avajaiset

Tänään pidettiin tämän istuvan eduskunnan viimeiset avajaiset pitkien valtiopäivien kunniaksi, kun ensi vuoden alussa ei enää avajaisia eikä liioin puhemiesten vaaleja järjestetä, vaan istutaan samaan syssyyn maaliskuun 13:nteen päivään asti, joka muuten on myös perjantai ja siis 13. päivä. Joululomaa tosin alkaa perjantaina 19. päivänä joulukuuta, koska silloin alkaa tämän pääeduskuntatalon täysremontti, ja loma päättyy 13. tammikuuta, joka ei tosin ole perjantai vaan tiistai.

Tämä päivä on todella täynnä juhlallisuuksia, mikä osoittaa perinteiden pitkäikäisyyden sekä ennen kaikkea eduskuntamme merkityksen maamme korkeimpana päättävänä elimenä.

Pienen  lenkinkin ehdin tehdä Töölönlahden ympäri ennen menoa valtiopäivien ekumeeniseen avajaisjumalanpalvelukseen eduskuntatalolta Tuomiokirkkoon juhlallisessa autosaatossa. Oma esimieheni, Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura oli tällä kertaa saarnavuorossa. Virret olivat myös taattua tavaraa,  herännäisvirsiäkin kuten "Herra Jeesus kun täällä vain kanssamme on" ja kuoron esittämä Ukko-Paavo Ruotsalaisen virsi "Sinuhun turvaan Jumala".

Jo Puhemies Eero Heiniluoman lukema Jobin kirjan kohta oli vaikuttava: Herra esittää Jobille suuren voimansa luomisen töissä taivaassa, maassa ja meressä. (Job 38). Saarnassaan piispa korosti yhteisen huolenpidon tarvetta. Se lähtee juuri evankeliumista, joka tuo toivoa ja uutta rohkeutta ja joka ei ole mahdollista ilman Jeesusta ja hänen tuomaansa rakkauden henkeä. Se mahdollistaa jopa uhrautumisen. Tärkeintä on kuitenkin, että Kristus on mukana. Saamme rukoilla, pyytää voimaa myrskynkin kohdalla ja olla näin turvattuja.

Kirkosta palasimme sitten eduskuntataloon kuuntelemaan Presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avauspuhetta ja puhemies Heinäluoman vastauspuheenvuoroa. Meillä varapuhemiehillä on hieno tehtävä ottaa vastaan presidentipari ja saattaa sitten Tasavallan Presidentti täysistuntosaliin ja myös sieltä pois. Istunnon päätyttyä puhemies ja rouva Heinäluoman juhlapöydässä istuivat presidentti ja pääministeri rouvineen, Venäjän suurlähettiläs, piispa Peura rouvineen sekä varapuhemiehet rouvineen.

Vielä illalla eduskunta tarjosi juhlanäytännön Oopperatalossa Janacekin oopperalla Jenufa, jonka musiikki oli mahtavaa, laulajat Karita Mattilasta lähtien ykkösluokkaa ja itse tarina sinällään järkyttävä niin kuin oopperassa sopiikin.

Pitkä päivä, mutta todella kokemusrikas ja siis viimeistä kertaa tämän nyt istuvan eduskunnan historiassa.

Ei kommentteja: